Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Geekom IT 13 mini PC teszt – kicsi a bors, de erős

Nincs túl nagy helyed, ezért egy olyan mini PC-t vásárolnál, ami a munka mellett még néhány egyszerűbb videojátékkal is elbír? Mint tesztünkből kiderül: a Geekom IT 13 jó választás lesz!

A Minisforum HX77G óta tudjuk, hogy a mini PC-k ma már akár a gaming szektorban is megállják a helyüket, de elsődlegesen azért nem erre a célra tervezik a gyártók az ilyen aprócska számítógépeket.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint a Geekom IT 13, amit nem titkoltan otthoni és irodai környezetbe, általános munkavégzésre, illetve szórakozásra terveztek, kompakt mérete és nagy teljesítménye miatt pedig minket azonnal sikerült meggyőznie.

Az amerikai Amazonon is imádják a terméket, a vásárlók visszajelzései alapján 4,6 csillagos értékeléssel rendelkezik, ami kimagasló a mini PC-k között.

Hogy miként vizsgázott előttünk a Geekom terméke és hogyan birkózott meg néhány videojátékkal? Tesztünkből minden kiderül:

Geekom IT 13

Előnyök
  • Tökéletes irodai munkára és átlag felhasználásra
  • Elegáns, letisztult megjelenés
  • Nagyon könnyű
  • Könnyen tárolható és hordozható
  • Windows 11 Pro operációs rendszer
  • Bővíthető memória és háttértár
  • Rengeteg csatlakozási lehetőség
Elérhető itt
geekmaxi.com

ProcesszorIntel Core i7-13620H
Integrált videokártyaIntel Iris Xe
Memória32GB DDR4 RAM
Tárhely1TB M.2 PCIe 4.0 SSD
BluetoothIntel Bluetooth 5.2
Wi-FiWi-Fi 6E
Operációs rendszerWindows 11 Pro
Méret12 (W) x 11 (L) x 5 (H) cm
Súly0.652 kg

Masszív és eredeti csomagolás, rengeteg tartozékkal

A mini PC egy nagyon erős, egyedi dizájnnal ellátott kartondobozban érkezett, ami azért jó hír, mert még akkor sem kell a csomag épsége miatt aggódnunk, ha külföldről rendeljük.

Amint kinyitjuk a dobozt, rögtön elénk tárul az összeszerelt, gyakorlatilag használatra kész gép egy védőfóliába csomagolva. Alatta egy elegáns fekete borítékba zárva találunk egy köszönőlevelet, amelyben a gyártó megköszöni, hogy a terméküket választottuk.

A doboz tartalma tömör, praktikus és hasznos. Igazán figyelemreméltó a gyártótól, hogy ennyi mindenre odafigyeltek.

Egy vékony kartonlap alatt aztán a dobozból előbukkan a többi kiegészítő – mind-mind külön védőfóliában.

Találunk a pakkban tápkábelt és tápegységet, egy extra HDMI kábelt – mivel elég silány minőségű, maximum átmeneti jelleggel lehet jó választás –, de a használati útmutató mellett még egy VESA Mount tartó is lesz a tartozékok között, amivel a falra vagy a monitor hátuljára rögzíthetjük a PC-t.

Prémium anyaghasználat, előkelő megjelenés

A kis számítógépnek minket már a megjelenésével sikerült levennie a lábunkról. Nagyon egyszerű, minimalista dizájn jellemzi, alig nagyobb, mint egy stúdiós hangkártya, de ezzel a szürkés-kékes színezettel, a precíz illesztésekkel és a lekerekített vonalakkal egyszerűen pompás látványt nyújt.

Maga a ház nagyon masszív, hiszen főként fémből, illetve erőteljes műanyagból áll, de elegendő csak megtapintani ahhoz, hogy rögtön érezhessük: az előkelő megjelenés mögött a prémium anyagokkal sem spórolt a gyártó.

Egy kis érdekesség, hogy bár minket is meglepett, de a gépház egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatokat, pedig a képek alapján indokolt lett volna.

Plusz pont a gyártónak, hogy a Geekom IT 13 mini PC négy gumitalpon áll, így alatta is tud járni a levegő, ami a hűtés szempontjából egyáltalán nem hátrány.

Tényleg nagyon apró

A méretek szempontjából nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a termék valóban nagyon aprócska. Konkrétan elfér egy oldalzsebben vagy egy kisebb hátizsákokban, sőt a súlya is mindössze 0,652 kilogramm lett.

Ha a gépház méreteit nézzük, az egész mindössze 12 centiméter széles, 11 centiméter hosszú és 5 centiméter magas, vagyis kisebb, mint öt darab CD lemez egymás tetején, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény.

Viszonyításképp valóban elfér a zsebünkben…

…vagy akár a tenyerünkben.

Rengeteg csatlakozó és még lopásgátló is található rajta

Dacára a kompakt jellegnek és a csinos megjelenésnek, a Geekom mini PC-jét alaposan megpakolták csatlakozókkal. Már a frontoldalon találunk rajta két darab USB 3.2 Type-A portot a bekapcsoló gomb és a 3,5 mm-es jack aljzat mellett, de a hátulján vár ránk az igazi Kánaán.

Itt ugyanis a DC-bemenet mellett két darab HDMI 2.0, kettő USB 4 Type-C, valamint egy-egy darab USB 2.0 Type-A és USB 3.2 Type-A csatlakozóval találkozhatunk, mégpedig egy 2.5GbE LAN port mellett.

Ezen felül az eszköz baloldalán egy SD-kártya olvasót, jobbján pedig egy lopásgátlót is felfedezhetünk (Kensington Lock), ami a hordozható jelleg miatt közel sem akkora butaság, mint amilyennek elsőre gondolnánk.

Ez a sok port lehetőséget ad arra, hogy akár négy monitort is csatlakoztassunk a mini PC-hez, de azért van fekete leves is: a HDMI 2.0 sajnos csak 4K/60Hz-re képes, a 120Hz-et csak 2K-ban képes kezelni, ami egy prémium monitornál okozhat gondot, de ez egy USB-C csatlakozással orvosolható.

A Geekom IT 13 mini PC a gyakorlatban

A Geekom többféle konfigurációval is elérhetővé tette mini PC-jét, így aki szeretné, az bátran beszerezheti AMD processzorral is, de nálunk egy Intel alapú változat volt.

Ennek az alapját egy maximum 4,9 GHz-en működő Intel Core i7-13620H-es processzor adja, amihez Intel Iris Xe integrált videokártya, 32GB DDR4 RAM és 1TB M.2 PCIe 4.0 SSD kapcsolódott, szoftveresen pedig Windows 11 Pro fut rajta – dedikált szoftvereket viszont nem kaptunk hozzá.

Kiemelendő, hogy mind a RAM, mind az SSD bővíthető – előbbi 64GB-ig, utóbbi 2TB-ig –, és ha kevésnek gondolnánk a processzort, választhatunk i9-es CPU-val szerelt modelleket, de minket a fenti konfiguráció is meggyőzött.

A szétszerelés nagyon egyszerű, a felső elemet le tudjuk pattintani, alul pedig csavarhúzó segítségével 4 csavart eltávolítunk és már hozzá is láthatunk a dolgunknak.

Gördülékeny munkára tervezve

Amint azt már fentebb említettük, a Geekom IT 13 nem egy gamer mini PC, inkább munkavégzésre tervezték, de ezen a téren nem nagyon ismer akadályokat.

Akadásmentesen, várakozási idők nélkül szolgált ki minket általános irodai munkavégzés és internetes böngészés során, így dokumentumok kezelésekor, táblázatok, illetve prezentációk készítésekor, de akkor sem vallott kudarcot, ha képet és videót szerkesztettünk vele.

A benchmarkokon és kiválóan teljesített

Természetesen több benchmarkot is lefuttattunk az eszközön, amelyek egyáltalán nem okoztak csalódást. Nyilván nem lehet összevetni egy nagyobb asztali számítógéppel, de önmagához viszonyítva mi elégedettek voltunk az eredménnyel.

Külön kiemelendő például a PCMark 10 esetében produkált 5716 pontja vagy a CineBench R24 során elért eredménye, ahol a többmagos tesztelésnél megközelített a 600 pontot. Ez mini PC-k között kifejezetten jó eredmény.

Benchmark
3D Mark (Time Spy)1852 pont
PCMark 105716 pont
Geekbench 6.2.22364 pont CPU
Single-Core

11160 pont
Multi-Core
Cinebench R24103 pont CPU
Single-Core

586 pont
Multi-Core

Régebbi játékokat is futtathatunk rajta

Felhő alapú streamingre a gyors internetcsatlakozási lehetőségek miatt ez a mini PC egyenesen tökéletes és helytakarékos megoldás, de ha saját hardveréből kell táplálkoznia, akkor játékra nem igazán alkalmas.

Mi azért természetesen kipróbáltunk néhányat, és elmondhatjuk, hogy megfelelően alacsony beállításokkal élvezhető volt néhány szoftver.

A Minecraft például simán futott 120+ fps-sel, de a CS2 is hozta a 60 fps-t a legalapvetőbb beállításokkal, sőt kíváncsiságból feltelepítettük a GTA 5-öt, ami bár nem volt valami szép a beállítások minimalizálásával, de 50 fps mellett bőven élvezhető volt.

Hűtése csendes és hatékony is egyben

A Geekom IT 13 mini PC-ben a Geekcool hűtési technológia dolgozik, amivel kapcsolatban egy kicsit szkeptikusak voltunk, de meglepően jól szuperált a gyakorlatban.

A gépnek alapállapotban szinte egyáltalán nincs hangja, észre sem vesszük a szobában, de érdekesség, hogy még erőforrásigényesebb feladatok elvégzésekor vagy játékok futtatásakor sem lett hallható a működése.

A legjobb azonban, hogy hűtése nemcsak csendes, hanem hatékony is egyben, hiszen a gép egyáltalán nem forrósodott fel túlságosan, így nem kellett tartanunk az esetleges túlmelegedéstől.

Mini PC munkára és kisebb játékokra? A Geekom IT 13 jó döntés lehet!

Összességében bátran elmondhatjuk, hogy nagyon megszerettük a Geekom termékét. Nem gamer PC-ként teszteltük, a helyén kezeltük az eszközt, ami nagyon fontos a végső ítélet felállítása kapcsán.

Leginkább azoknak tudjuk ajánlani, akik egy apró, mégis erőteljes, prémium megjelenést keltő és könnyedén hordozható munkaállomást keresnek maguknak, ami csendes, mégis bárhol lehet folytatni róla a feladatokat, ha van hozzá monitor.

Nyilván kompromisszumokkal, de a Geekom IT 13 akár kisebb játékok futtatására is alkalmas, de ha nem zavarnak az alacsony beállítások, akár néhány komolyabb szoftverrel sem lesz gondja.

Akinek mini PC-re van szüksége, annak biztosan kiváló választás a Geekom IT 13,

Elérhető itt
geekmaxi.com

A „8XA2IGMK” kuponkóddal limitált ideig extra kedvezménnyel érhető el a Geekom IT 13 Mini PC.

ElőnyökHátrányok
Nagyon mutatós és kompakt megjelenésHiányzik a dedikált videokártya
Erőteljes hátteret nyújt munkavégzéshezA HDMI 2.0 csak 4K/60fps-re képes
Bővíthető memóriával rendelkezik 
Ár-érték arányban kiváló 
Hatékony hűtés, csendes működés 
Rengeteg csatlakozási lehetőség 
3 éves gyártói garancia 
Geekom IT 13
Elegáns, praktikus és még teljesít is
Egy aprócska gépre vágysz, ami jól mutat az asztal sarkán, beolvad a környezetébe, könnyen hordozható és meg jól is teljesít? A Geekom IT 13 mini PC a te választásod lehet!
7.9
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával