Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Samsung Galaxy Z Flip6 okostelefon teszt

Sikerült letesztelnünk a Samsung legújabb hajlítható kijelzős okostelefonját, amely Galaxy Z Flip6 név alatt biztonsági játékot játszik elődjéhez viszonyítva, de minket így is meggyőzött.

Míg néhány évvel ezelőtt sokan idegenkedve tekintettek a hajlítható kijelzős okostelefonokra, mára ezek a modellek valamennyi gyártó kínálatában megjelentek, de a Samsung kétségtelenül az élen jár ebben a szegmensben.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint a ma már a legjobb Samsung telefonok között számon tartott Galaxy Z Flip-sorozat, amelynek aktuális tagját nekünk is lehetőségünk nyílt kipróbálni, és bátran kijelenthetjük: a készülék nem okozott csalódást!

Lássuk, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk a Samsung Galaxy Z Flip6-tal!

Samsung Galaxy Z Flip6

Jellemzők

  • Összecsukható kialaktítás
  • Kijelző mindkét oldalt
  • OLED kijelző
  • FHD+ felbontás
  • 256 GB memória

Elérhető itt

alza.hu
Árukereső.hu

Processzor típusaQualcomm Snapdragon 8 Gen 3
RAM12 GB
Belső memória mérete256 GB / 512 GB
Operációs rendszerAndroid
Kijelző mérete6.7″
Kijelző felbontása2640 x 1080 pixel
Kijelző technológiaOLED
Képfrissítési frekvencia120 Hz
Maximális video felbontás3840 x 2160 @ 60 fps
Előlapi kamera felbontása10 MPx
Első hátlapi kamera felbontása50 MPx
Második hátlapi kamera felbontása12 MPx
CsatlakozókUSB Type-C
Akkumulátor kapacitás4000 mAh
Vezetékes töltési teljesítmény25 W
Vezeték nélküli töltési teljesítmény15 W

A külső tekintetében nincs sok változás

A Galaxy Z Flip5 a termékdizájn tekintetében kétségtelenül magasra emelte a termékcsalád zászlaját, jól eltalálta az arányokat a Samsung, és gyakorlatilag az ott kijelölt útvonalat folytatták a tervezők a legújabb modellel is.

Ennek köszönhetően az összehajtható jelleg ellenére egy kellően kompakt eszköz született, amely nyitott állapotban már egyáltalán nem vagy csak minimálisan vastagabb, mint egy átlagos okostelefon.

Jól illik a kézbe, nem túl nagy, minden gomb a megszokott helyen van, a zsanérok pedig különösen erősnek, strapabírónak nevezhetők. A legnagyobb különbséget a kameragyűrűk kiemelése jelenti az előző modellhez mérten, ebből a szempontból tehát nagy változás nincs.

Azonban nem is kell, hiszen a Galaxy Z Flip6 elért egy olyan szintre, hogy legfeljebb csak finomhangolásra lett szüksége. Ezek a finomhangolások pedig most is megtörténtek, az eszköz már nem egy prototípus, hanem egy kiforrott készülék hatását kelti.

Külön kiemelnénk a zsanér feszességét, ami nem lötyög, nem nyújt gyenge hatást, gyakorlatilag bármilyen szögben stabilan megállítható, ami fotózáskor különösen hasznos segítséget jelenthet.

Bár nem látható, azonban fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a telefon már IP48-as védelemmel lett ellátva, azaz sokkal jobban ellenáll a pornak, mint közvetlen elődje.

A másodlagos kijelző gyakran hasznos társ

A hajlítható kijelzős okostelefonok egyik különlegessége, hogy külső kijelzővel is rendelkeznek. Ez a másodlagos panel a Flip6 esetében a kamerák miatt egy kicsit érdekes kialakítást kapott – a lencséknél egy kicsit beugrik a káva –, de így is gyakran lehet hasznos társ.

Alapesetben az időt és a dátumot mutatja, de egyetlen pöccintéssel elérhető róla a kamera is, a legjobb pedig, hogy nem szükséges gombokat nyomkodni az aktiváláshoz, elegendő egy pöccintés a panelen ahhoz, hogy rögtön életre keljen.

A legkülönfélébb widgeteket tudjuk itt elhelyezni, ezáltal egyetlen suhintással elérhető az aktuális aktivitásunk, a számológép, a hangrögzítő, a naptár vagy az időjárás, de baloldalon rögtön megnézhetjük az értesítéseket, nyitás nélkül fogadhatjuk a hívásokat, sőt a Samsung még bizonyos applikációk futtatására is lehetőséget ad innen.

Sajnos itt érezni leginkább a panel korlátait, hiszen a 3,4 hüvelykes képernyő sajnos csak 60Hz-re képes, de a 748×720-as felbontás és a fényerő miatt legalább a képminőség miatt nem kell panaszkodni rá. 

Kifejezetten mókás lett ez az aprócska kijelző, de ami ennél is fontosabb: hasznos társ a hétköznapokban, hiszen nem kell állandóan nyitogatni a készüléket, ami a belső panel élettartamára is jó hatással lesz.

A hajlítható kijelző egyáltalán nem követel kompromisszumokat

A belső hajlítható kijelző miatt sokan még mindig ódzkodnak egy kicsit az ilyen típusú készülékek vásárlásától, de minket a Galaxy Z Flip6 meggyőzött arról, hogy a technológia működik, sőt már kompromisszumokat sem követel.

A belső panel egy 6,7 hüvelykes Dynamic LTPO AMOLED 2X kijelző lett, ami 1080×2640 képpontos felbontásával, akár 2500 nites fényerejével és 120Hz-es képfrissítési rátájával kifejezetten kellemes összhatást és gyorsaságot ad a kezünkbe.

Amit a Flip5-höz mérten rögtön észre lehet venni, hogy a Samsungnál nagy gondot fordítottak a hajlítási pontra. A cél az volt, hogy sokkal simább legyen, így kisebb lett a gyűrődés, az átmenet, ami sokkal egységesebb hatást kelt.

Szemből például egyáltalán nem látszik, hogy egy hajlított panelről van szó, de más szögekből azért természetesen már látható, hogy ott van egy kis „törés” vagy hajlítás a képernyőn, ami így már egyáltalán nem zavaró.

A hajlítást természetesen a kijelző sodrásakor is érezni, jól kitapintható egy árokszerű bemélyedés, de sem a képernyő láthatóságát, sem a használatát nem akadályozza, minden esetben precízen reagált ezen a ponton is az érintésünkre.

Jó hír, hogy a Samsung a hajlítható kijelzőhöz optimalizálta a teljes szoftvert, így valamennyi fő alkalmazást érdemes megnézni, hiszen a funkciók és a képernyő elrendezése mindig nagyszerűen illeszkedik a hajlításhoz, így fotózáskor például különösen parádés dolgokat hozhatunk ki belőle.

Erős is, gyors is, de néha bemelegszik

A Samsung Galaxy Z Flip6 erőforrásait meglepő módon nem egy saját fejlesztésű Exynos lapkakészlet biztosítja, hanem a Snapdragon jól ismert 8 Gen 3 változata, ami bizonyára a költségcsökkentés miatt került a készülékbe.

Egyáltalán nem volt rossz választás, hiszen a piac egyik legerősebb lapkája, ami az AnTuTu teszten is több mint 1,3 millió pontot tudott elérni – az előző megállt 1,2 milliónál –, tehát érezhető a fejlődés, valóban egy dinamikus, kellemesen gyors eszközt kapunk a kezünkbe.

Alapvetően semmi sem tudott kifogni rajta, kellő gyorsasággal futtatta a játékokat, nem volt gond az internetezéssel, a fotózással és a videózással sem, azonban néha hajlamossá vált a melegedésre.

Bár a Samsung állítólag egy sokkal nagyobb hőkamrát épített most a készülékbe, mint korábban bármikor, azonban főként játék során vagy videózáskor alaposan fel tudott forrósodni a külső kijelzőnél.

Kamerás tudása kifejezetten remekelt

Miután a Samsung olyan ígéretet tett a készülékkel kapcsolatban, hogy egy újabb szintre emelik vele a hajlítható kijelzős készülékek kamerás tudását és a Galaxy S24-től megszokott minőséget kapják a vásárlók, izgatottan vártuk, hogy mit tud majd a kezünkben a Z Flip 6.

Örömmel jelentjük, hogy a hátlapi kamerarendszer valóban nagyon ügyes, az 50 megapixeles ISOCELL GN3 gyakorlatilag az S24-ben látott szenzor, amit itt egy 12 megapixeles ultraszéles modullal toldottak meg.

Bár tény és való, hogy vannak ebben az árkategóriában sokkal jobb kamerás tudással rendelkező okostelefonok is, azonban a Z Flip6 így is meglepően jól teljesített a gyakorlatban.

Bár a kamera nagyon igényli a természetes fényt – melyik nem –, de megfelelő fényviszonyok között és főleg a szabadban minden felbontásban és minden beállítás mentén elképesztően szép képek születtek. Nyilván zoomban és gyengébb fényviszonyok között már érezni a korlátait, de a telefonos kamerák alapvetően nem is erre valók.

Összességében egy a prémium ligához közeli élményt kapunk tőle, ami az elődhöz viszonyítva szép előrelépés lett.

A szelfikamera tudása viszont elhanyagolható, sőt a 10 megapixeles szenzort teljesen ki is hagyhatták volna a Samsung mérnökei, hiszen a hajlítható telefonnal könnyedén tudunk önarcképeket készíteni a külső kijelzőnél helyet kapott profi szenzorokkal.

Ami különösen kellemes élményt hagyott bennünk, az a videós tudás. Ez sem a legjobb, amit telefonban láttunk, de van 4K felbontás (60 és 30 fps-ben is), a képminőség pedig kifejezetten kellemesre sikeredett, sőt a képstabilizátor is egyenesen fantasztikus lett.

Különösen élveztük, hogy az összehajtható kialakításból kifolyólag gyakorlatilag nem volt szükségünk állványra sem a fotózáshoz, sem a videózáshoz.

Kibővült a Galaxy AI is

A Samsung kimagasló figyelmet szentel egy ideje okostelefonjaiban a mesterséges intelligencia alkalmazásának, és ezen a téren a Galaxy Z Flip6 is egy újabb szintet lépett, hiszen a Galaxy AI egyre több funkció tekintetében lesz hasznos segítségünkre.

Érezhetően dolgozik például fotózáskor, hogy a legtöbbet hozza ki a képeinkből, sőt képes például extra vizualitásokkal feldobni a műveket vagy átalakítani a portrékat. Jópofa trükkök ezek, de nagyjából az első néhány használat után kifulladnak.

A funkcionalitás terén képes az AI podcastek vagy videók azonnali fordítására, illetve az elhangzottak alapján leirat készítésére, sőt telefonáláskor is tud fordítani nekünk, egyszóval elindult egy olyan irányba a Samsung, hogy a mesterséges intelligenciát valóban a hasznunkra fordítsa.

Vélhetően nem emiatt vesznek majd ilyen telefont a vásárlók, pláne azért sem, mert a magyar nyelvet egyáltalán nem támogatja még, de az irány rendben van.

Szoftveresen a szokásos Samsung-minőséget kapjuk

A Galaxy Z Flip6-ot Android 14-re építette fel a Samsung, amit a One UI 6.1.1 kezelőfelülettel egészítettek ki. Ezen a téren a szokásos minőséget kapjuk a telefontól, hiszen sokak szerint az egyik legjobban kezelhető, legalaposabban testre szabható felületről beszélünk.

Sőt ennél a modellnél a külső kijelző miatt még több extra funkció vár ránk, hiszen az alkalmazásboltból letölthetünk olyan extra szoftvereket, mint a GoodLock, amivel még jobban testre szabhatjuk a telefont, így akár a külső kijelzőt is.

Mindehhez természetesen csatlakoznak a korábbról jól ismert Samsung applikációk és a kimagasló támogatás, hiszen a gyártó 7 évre előre biztosítja a készülék frissítését.

Az üzemidő kellemes csalódást okozott

A dupla kijelző miatt nem vártunk túl sokat a készüléktől, azonban bátran kijelenthetjük, hogy az eszköz kifejezetten jól bírja a gyűrődéseket.

Nem véletlenül, hiszen a Samsung belülről alaposan átformálta a telefon kialakítását, így már egy 4000 mAh-s akkumulátort helyeztek el benne, amely rengeteg energiatakarékossági lehetőséggel kecsegtet.

Egy gombnyomással ki tudunk kapcsolni olyan lehetőségeket, mint az Always on Display vagy az 5G, de 70 százalékra tudjuk korlátozni a CPU-sebességet, sőt a fényerőt is folyamatosan 10 százalékra mérsékelhetjük, hogy kevesebb energia fogyjon.

Mi azonban ezek nélkül is kényelmesen kihúztuk a készülékkel napi egy töltés mellett, tehát az összehajtható jelleg ellenére nem követel kompromisszumot ezen a téren. A töltés sebességét tekintve viszont annál inkább!

A 25W-os vezetékes töltés ugyanis egy prémium készülék esetében már az elvárható szint alatt van, de legalább van 15W-os vezeték nélküli töltés, ami szintén elég gyenge, ugyanakkor legalább működik. Sőt valamennyi vezeték nélküli töltőpaddal működik, így kipróbáltuk például egy Toyota Corolla (2023) beépített töltőpadján, és ügyesen szívta magába az energiát utazás közben.

Adatátviteli szempontból is hozza a kötelezőt

A készülék gyakorlatilag minden olyan adatátviteli eszközzel rendelkezik, ami egy felsőkategóriás telefontól elvárható, így van benne 5G, WiFi 6e, többcsatornás GPS, de nem hiányzik az NFC sem, sőt egy UWB chipet is elhelyeztek benne, de ennek működését megfelelő autó hiányában nem tudtuk kipróbálni.

Töltőcsatlakozója egy szabvány USB 3.2-es port lett és a legnagyobb Samsung fanoknak egy kicsit érvágást jelenthet, hogy a DeX valamiért kimaradt ebből a készülékből, így a tükrözéshez más opciók alkalmazására van szükség.

A Samsung Galaxy Z Flip6-ot egy Samsung Galaxy Watch Ultrával teszteltük.

Hajlítható kijelzős telefon, ami nem követel nagy kompromisszumokat? Ez a Z Flip6!

Összességében véve a Samsung Galaxy Z Flip6 nem hozott forradalmi újdonságokat, elődjéhez mérten inkább csak finomhangolások történtek, de ezek mégis elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy egy sokkal összeszedettebb, sokkal jobb telefon születhessen.

A telefont jó kézbe venni, megfelelően működő technológiát kínál, kellően feszes zsanérokkal, minőségi anyaghasználattal és erőteljes háttérrel biztosítja azt, hogy valóban egy olyan hajlítható kijelzős telefont tudjunk vásárolni, ami már nem követel nagy kompromisszumokat.

Nyilván vannak hiányosságai, így például a töltés sebessége, a melegedő hardver vagy éppen az, hogy ezúttal mellőznünk kell az igazán nagy újdonságokat, sőt a borsos árcédula sem sorolható a pozitívumok közé, de a Z Flip6 garantáltan senkinek sem okoz majd csalódást, aki egy hajlítható kijelzős kagylótelefonra vágyik.

Samsung Galaxy Z Flip6

Elérhető itt

alza.hu
Árukereső.hu

Kapcsolódó anyagunk:

A legjobb telefonok (2024)

Samsung Galaxy Z Flip6
EGY IGAZÁN FORMABONTÓ KÉSZÜLÉK, AMI ALIG KÖVETEL MÁR KOMPROMISSZUMOT
A Galaxy Z Flip6 továbbra is a hajlítható kijelzős telefonok élmezőnyéhez tartozik, de jövőre ez már nem lesz elég.
Előnyök
Pazar anyagminőség és termékdizájn
Precíz illesztések, feszes zsanér
Remekül működő és nagy tudású hajlítható kijelző
Nagyszerű kamerarendszer
7 év szoftveres frissítés
Kiváló üzemidő
Galaxy AI megoldások
Hátrányok
Lassú töltés
Hajlamos a melegedésre
Nincs hozzá töltőfej
A külső kijelző csak 60Hz-es
8.1
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával