Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

A vírusok ellen is hasznos társ egy légtisztító

A légtisztító, mint hatékony védelem a vírusok ellen? Minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, ami csak fontos lehet a téma kapcsán.

A világjárvány kirobbanása óta egyre nagyobb figyelmet fordítunk saját egészségünk védelmére, így mindent megteszünk azért, hogy immunrendszerünk erősítése mellett környezetünk tisztántartására se lehessen panasz.

Természetesen vírusok mindig voltak és mindig is lesznek, a Covid-19 pedig közel sem az egyetlen kórokozó, ami ellen szükséges, illetve lehetséges védekezni. A személyes higiénia, a gyakori kézmosás azonban sokszor nem elegendő egy olyan probléma ellen, ami a levegőben is képes terjedni.

Ha szeretnénk mindent megtenni saját egészségünk érdekében, akkor a vitaminok, fertőtlenítők vagy maszkok mellett nagyon lényeges gondoskodni arról, hogy legalább a saját otthonunkban mindig makulátlan környezetet alakíthassunk ki, ezzel segítve a család egészségének megőrzését.

Hogyan segít egy légtisztító a vírusok ellen?

Természetesen adja magát a kérdés az ilyen kijelentések után, hogy egy légtisztító berendezés vajon miként képes arra, hogy segítséget nyújtson nekünk a védekezésben? A leginkább úgy, hogy egy ilyen eszköz folyamatos működtetése képes rendkívüli mértékben javítani a lakásban belélegzett levegő minőségét.

Ezekben a gépekben ugyanis speciális szűrőrendszerek, illetve technológiák dolgoznak, melyek vagy felfogják és magukban tartják, vagy csak egyszerűen semlegesítik az allergéneket, így a polleneket, a port, a gombákat, a baktériumokat és természetesen a vírusokat.

Egy ilyen termék nagyszerű döntés lehet olyan esetekben, ha valamilyen súlyosabb alapbetegségtől szenvedő egyén van a családban, esetleg allergiás beteg, vagy csak egyszerűen olyan környezetben élünk, ahol nagy a forgalom, sok a szállópor és jelentős a légszennyezés.

Mindig a légtisztító sem képes csodát tenni

Azt természetesen fontos kiemelni már itt az elején, hogy a légtisztítóra sokan tekintenek egyfajta csodaszerként, holott valójában egy ilyen eszköz sem képes sok esetben csodát tenni, kizárólag olyan környezetben, ahol ehhez adottak a feltételek.

Ha elhanyagoljuk immunrendszerünk védelmét és nem fordítunk elegendő figyelmet az alapvető higiéniára, akkor a légtisztító értelemszerűen nem sokat ér, hiszen inkább támogató jellegét tekintve van fontos szerepe egy ilyen háztartási gépnek.

Bár tisztítják a levegőt, bekapcsolás után azonnal javítják az ember közérzetét, ugyanakkor a különféle használati tárgyakat, így például a telefonjainkat nem tudják fertőtleníteni helyettünk, tehát csak otthonunk atmoszférájának tisztításában és fertőtlenítésében nyújtanak hasznos segítséget.

A modern légtisztítók már komplett szűrőrendszerrel rendelkeznek

Mint az már nagy légtisztító kutatásunkból is kiderült korábban, a jelenlegi piacon nagyon sokféle típust különböztethetünk meg egymástól, méghozzá nemcsak a teljesítményük, hanem természetesen a szűrőrendszerük tekintetében is.

Alapvető megállapítás, hogy a jobb minőségű légtisztítók ma már komplett szűrőrendszerrel rendelkeznek, vagyis legalább kettő, de inkább háromféle tényleges filter található bennük, miközben munkájukat még különféle technológiák is megtámogathatják, melyek fertőtlenítik a levegőt.

A szűrés tekintetében megkülönböztetünk egymástól aktív és passzív megoldásokat, melyek, közül utóbbiak leginkább a klasszikus filteres lehetőségek, előbbiek pedig általában kiegészítő technológiák, melyek a vírusok ellen a leginkább hatásosabbak.

A légtisztítók szűrői

Mint említettük, a légtisztítók között a legnagyobb különbséget általában a teljesítményükben és a szűrőrendszereikben kell keresnünk.

Utóbbiak kapcsán a következő megoldásokkal találkozhatunk, azonban a vírusok elleni védekezéshez használt termékeknél különösen fontos odafigyelni, hogy legalább az egyik kombináció megtalálható legyen a készüléken belül. Lássuk, hogy miről is van szó!

HEPA szűrő a légtisztítóban

Ma már szinte lehetetlen légtisztítót vásárolni, amiben nem HEPA szűrőt találunk. Ez azért különösen jó hír, mert a jó minőségű HEPA filter az egyik legjobb megoldás, ha kimagasló módon akarjuk felvenni a kesztyűt az allergénekkel, a baktériumokkal és a vírusokkal.

Bár sokan úgy tudják, hogy csak a szilárd részecskék elleni védelemben hatékonyak, valójában azonban a HEPA szűrő a láthatatlan kórokozók ellen is tökéletes alternatíva. Bár a filter rendszeres cserét igényel, ami költségessé teheti az üzemeltetést, azonban hatékonyságuk is megkérdőjelezhetetlen.

Különösen fontos a HEPA filter megléte abban az esetben, ha allergiás van a családban, de elengedhetetlen kellék akkor is, ha a vírusok ellen keresnénk megfelelő védelmet egy ilyen eszköz által.

Szénszűrő a légtisztítóban

A szénszűrőt nagyon sok esetben nem szokták külön kiemelni a légtisztítók kapcsán, rengeteg esetben csak a HEPA filterrel egy lapon emlegetik, holott az aktív szenes szűrő nemcsak fizikailag egészen más, hanem a tulajdonságait tekintve is eltérő.

Mint a neve is mutatja, ez a technológia aktív szénnel működik, ennek megfelelően segít még alaposabban megkötni a lakáson belüli port, a különféle fullasztó gázokat, a polleneket, így különösen fontos lehet a megléte az allergiásoknak.

Önmagában jellemzően soha nem találni, általában a HEPA filter kiegészítéseként szolgál – emiatt emlegetik nagyon gyakran egy lapon a kettőt –, és bár a vírusvédelemben konkrétan nem játszik szerepet, megbetegedés esetén a tisztább levegő alaposan meg tudja könnyíteni a légzést.

Elektrosztatikus szűrő a légtisztítóban

Az elektrosztatikus szűrőről azt kell tudni, hogy a legtöbbször a HEPA filter alternatívájaként alkalmazzák, noha önmagában nem túl hatásos a kellemetlen szagok vagy a füst ellen, emiatt a technológia nem is vált különösebben elterjedtté, bár sok gyártó ragaszkodik hozzá.

Amiért még mindig piacon van, illetve sokan kedvelik, az nem más, minthogy teljesen zajmentessé teszi a légtisztítót, a szűrő élettartama pedig korlátlan, csak rendszeres karbantartást igényel, ami szintén sokak számára lehet ellenszenves tulajdonság.

Vízszűrő a légtisztítóban

A vízszűrő egy ma már ritkán alkalmazott technológia a légtisztítók esetében, aminek az oka nem más, mint a rossz hatékonyság. Egy ilyen megoldás jellemzően 50-70 százalékos hatékonysággal képes csak elfogni a különféle részecskéket, így a nagyobb porszemeket és mikrobákat, méghozzá a víz segítségével.

Egy víztartály jelenti a rendszer alapját, mely gyűjti a szennyeződéseket, ezt pedig rendszeresen cserélni kell, ellenkező esetben elszaporodnak benne a baktériumok. A hatékonysági problémák mellett jellemzően kellemetlenül sok karbantartást igényel, így ma már szinte alig találkozni vele.

Különösen azok között azonban nagy népszerűségnek örvend, akik nemcsak tisztábbá akarják tenni a lakás levegőjét, hanem egy kicsit párásítanák is, ami különösen az asztmások számára nagyon szerencsés.

Ionizáló a légtisztítóban

Az ionizáló technológia minden esetben egy kiegészítő megoldásnak tekinthető a légtisztító készülékeken belül, mely jelentős mértékben képes növelni az eszközök hatékonyságát, méghozzá egy kifejezetten speciális működési elv által.

Ennek részeként az ionizáló berendezés negatív részecskékkel tölti meg a levegőt, melyek működés közben képesek arra, hogy a mikroszkopikus szennyeződéseket meg tudják kötni a levegőben. Jellemzően a passzív szűrőrendszerek munkáját támogatják, ezzel tisztábbá és higiénikusabbá téve a lakás levegőjét.

UV-tisztítás a légtisztítóban

Az UV fénnyel történő tisztítás az egyik legfontosabb fegyver egy légtisztítóban olyan esetben, ha szeretnénk hatékonyan felvenni a kesztyűt a vírusokkal, illetve a különféle baktériumokkal és mérgező anyagokkal szemben.

Ezt a tisztítási módot sok esetben nevezik fotokatalitikus szűrésnek is, lényeges pedig, hogy az UV-fény jóvoltából a levegőben lévő szennyeződések és kórokozók kémiai reakción esnek át, gyakorlatilag megsemmisülnek, miközben vízgőz és szén-dioxid keletkezik.

Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy az ilyen szűrőberendezés teljes egészében regeneratív, nem szükséges cserélni, miközben vannak olyan gyártók, akik már 99,99 százalékos védelmet ígérnek a vírusok és a baktériumok, így a koronavírus kórokozója ellen is.

Az ilyen légtisztítók alacsony üzemeltetési költségekkel rendelkeznek, csak a passzív szűrők cseréjére van szükség, miközben a működésük során minimális mennyiségű ózont szabadítanak fel, ami az egyik legjobb fertőtlenítő a vírusok ellen.

A légtisztító hatékonyságát meghatározza a teljesítmény

Bár rendkívül fontos, hogy a légtisztító milyen szűrőberendezéseket használ, illetve milyen technológiák dolgoznak benne, ugyanakkor hatékonyságának megállapításához rendkívül fontos ismerni, illetve tisztában lenni az eszköz teljesítményével is.

Hiába rendelkezik ugyanis egy légtisztító alapvetően az összes lényeges technológiai megoldással, ha ezek csak egy néhány négyzetméteres helyiségben elegendőek, azonban egy nagyobb gyerekszobával vagy nappalival már nem tudnának megbirkózni.

Lényeges tehát, hogy a légtisztító akkora teljesítményű legyen, hogy óránként legalább kétszer teljes egészében át tudja préselni magán a helyiség levegőjét, de nyilván vannak ennél jobb vagy rosszabb tulajdonságú termékek is.

Minden egyes légtisztítónál feltüntetik a gyártók, hogy hány négyzetméter alapterületű helyiséghez ajánlják. Csakhogy ezen a téren a mennyezet magasságát is fontos figyelembe venni, hiszen van, ahol csak 2,3 méter a belmagasság, míg máshol akár 2,8 méter is lehet.

Minél nagyobb teljesítményt szeretnénk elérni az eszközzel, annál jelentősebb teljesítményű légtisztítóra van szükségünk, vagyis mindig inkább fölé becsüljük a számokat, és inkább olyat vásároljunk, ami jobban képes ellátni a feladatát, azaz több levegőt tud átpréselni magán, mint amire valójában az alapterület szerint szükségünk lenne.

Hogyan helyezzük el a légtisztítót a maximális hatékonyság érdekében?

Noha a teljesítmény és az alkalmazott technológiák is nagyon fontosak, azonban a légtisztító hatékonyságát alaposan megnövelhetjük a megfelelő elhelyezéssel is. Hogy miről van itt szó?

Leginkább arról, hogy nagyon sokan hajlamosak a szoba valamelyik sarkában elhelyezni a légtisztító berendezéseket, ami azért problémás, mert sajnos ez drasztikus mértékben csökkenti a hatékonyságot. Ezen a téren néhány alapvetést mindenképpen be kell tartani:

  1. A légtisztító ugyanis az optimális működés érdekében akkor a legideálisabb, ha a szoba közepén helyezkedik el, hiszen ilyenkor a szabad légáramlást egyáltalán nem korlátozzák például a falak, a bútorok, a virágok vagy az egyéb berendezési tárgyak.
  • Fontos továbbá, hogy mivel a működési elve a légkeringetésen alapul, ezért ne a földre helyezzük el, hanem legalább derékmagasságban kezdjük meg a működtetését, hiszen ilyenkor képes a leghatékonyabban átforgatni a lakás levegőjét.
  • Ezen felül lényeges, hogy a légtisztítót soha ne tegyük hőforrás, így például radiátor közelébe, mert a magasabb hőmérséklet csökkenti a hatékonyságát.

Természetesen a légtisztítót soha nem szabad letakarni, sem olyan közegben elhelyezni, ahol valami elállhatja az útját a működésének, ezek olyan alapvetések, melyek a legtöbb háztartási elektronikai cikkre érvényesek.

Hasznos tanácsok a légtisztító hatékonyságának növeléséhez

A beállítások mellett egy sor olyan teendő van még a légtisztító kapcsán, melyek képesek növelni a hatékonyságát, legyen szó akár a levegő általános megtisztításáról, akár arról, hogy a lehető leghatékonyabban megszabaduljunk a vírusoktól.

Lássunk néhány alapvető tanácsot, melyek zöme apró beállítás csupán, de mégis jelentős mértékben képes növelni a kérdéses berendezési tárgyak hatékonyságát.

  • A légtisztító berendezések hatékonysága mindig akkor a legjobb, ha egyszerre csak egy helyiségben működtetjük őket, és közben az ajtók, illetve az ablakok teljesen zárva vannak.
  • A használati utasításban írott működtetési intervallumok csak irányadóak, de nem kötelezően követendők. A légtisztító használatának időtartama függ a levegő állapotától, a helyiségben tartózkodó emberek mennyiségétől, egészségi állapotától és így tovább.
  • A légtisztító nem olyan, mint a hősugárzó, ha bekapcsoljuk pár percre, nem érezzük a hatását, zárt ajtók és ablakok mellett legalább egy órának el kell telnie ahhoz, hogy érezhetően frissebb, tisztább levegőt érzékeljünk.

Rendkívül lényeges, hogy a légtisztítóknál betartsuk a rendszeres karbantartásra vonatkozó szabályokat. Mindig a megfelelő időben váltsunk, illetve a megfelelő minősítésű szűrőt használjuk.