Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Robotporszívó felmosás funkcióval? Segítünk a döntésben

Milyen hatásfokkal működik egy mai robotporszívó felmosó funkciója? Ennek a kérdésnek jártunk utána az alábbiakban, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik vásárlás előtt állnak.

A modern robotporszívók zöme többfunkciós készüléknek nevezhető, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hagyományos, száraz takarítás mellett felmosási funkcióval is rendelkeznek.

Bár mindegyik modellről még nem mondható el ez a kiváltság, az korábban a nagy robotporszívó-tesztünkből kiderült, hogy a boltok polcain már több olyan típus található, amely a porszívózás mellett fel is tudja mosni a padlót, mint amelyikből hiányzik ez az opció.

Ennek fényében adja magát a kérdés, hogy vajon milyen hatásfokkal képesek ellátni ezt a feladatot ezek a porszívók?

Sokak számára jelent hívószót a felmosási funkció

Nagyon fontosnak tartottuk, hogy egy kicsit alaposabban is elmerüljünk ebben a témában, mivel a leendő vásárlók között sok esetben egyfajta vevőcsalogatóként jelenik meg a felmosási funkció a robotporszívók kapcsán.

Hiszen ki ne örülne annak, ha úgy érkezik haza a lakásba, hogy az aprócska robot előtte felporszívózta az összes szőnyeget és padlófelületet, a megfelelő burkolatokat pedig még fel is mosta?

Alighanem mindenki, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy a felmosási funkció a robotporszívók többségében egyelőre inkább csak egy hangzatos ígéret, amelyből majd egyszer, sok-sok év múlva hasznos társ lehet a háztartásban, egyelőre azonban még nem várhatunk tőle túl sokat.

Ezt az állításunkat az alábbiakban részletesebben megindokoljuk, és néhány gondolat erejéig még a jövőben is teszünk egy kis kirándulást, hiszen kétség sem férhet hozzá, hogy a kérdéses termékkategória kapcsán jelenleg a felmosó funkcióban rejlik a legtöbb potenciál a fejlesztéseket illetően.

Hogyan működik a robotporszívók felmosó funkciója?

Ahhoz, hogy átfogó képet kaphassunk a robotporszívó felmosó funkciójának hatékonyságáról, először érdemes megismerkedni a működéshez kapcsolódó sajátosságokkal.

Bár alapvetően minden gyártó igyekszik egy kicsit a saját képére formálni ezt az opciót, így sok esetben tapasztalható kisebb-nagyobb eltérés a készülékek között, alapvetően azonban a termékek zöménél ugyanazok a megoldások váltak be, illetve ezekből lettek az ipari sztenderdek.

Természetesen vannak már előremutató megoldások és fejlesztések, de a működési elv alapja a legtöbb esetben ugyanaz. Lássuk tehát a felmosási funkció legalapvetőbb részegységeit és a működésükhöz kapcsolódó tulajdonságokat.

Saját víztartály nélkül nincs felmosási funkció

Kizárólag azok a robotporszívók képesek felmosni a padlót, amelyek rendelkeznek saját víztartállyal. Ez a kiegészítő nem hiányozhat az aprócska gépekből, noha mérete, elhelyezkedése és kapacitása gyakran még az azonos cégér alatt megjelent modellek között is eltérést mutathat.

A legtöbb esetben 2-3 deciliteresnél nagyobb víztartályokat egyetlen gyártó sem alkalmaz, ez a vízmennyiség ugyanis egy nagyobb lakás esetében is bőven elegendő.

Egy pillanatra se ijedjünk meg tehát akkor, ha kevésnek tűnik a kapacitás, az esetek többségében ezzel van a legkevesebb probléma. Amire azonban nem árt odafigyelni, az a vízadagolás módja.

A saját vízpumpa sokat segíthet a felmosás minőségének javításában

Az egészen korai robotporszívók a felmosás során gyakorlatilag szabályozás nélkül a gravitációra bízták, hogy a tartályban lévő víz kicsepegjen közvetlenül a felmosandó felületre. Amellett, hogy ez a módszer nem volt túl hatékony, rengeteg kellemetlenséget is okozott.

A víz sokszor eláztatta a padlót, a szőnyeget, ráadásul még a töltést is veszélyesebbé tette. Amennyiben ugyanis a robotporszívó nem használta fel a tartályában lévő vizet, akkor hajlamos volt azt a töltőre állva is csepegtetni, így felügyelet nélkül nem lehetett használni a kérdéses funkciót.

A belépő szinten még mindig találhatunk ilyen gravitációs elven működő modelleket, azonban a drágább típusok már saját vízpumpával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a felmosáshoz használt vízmennyiség szabályozható, illetve szükség szerint teljesen elzárható.

Ez sokat javított a robotporszívó felmosási funkciójának használhatóságán, hiszen így megakadályozható a felesleges víz kicsorgása, nem mellesleg pedig szabályozható a feladathoz szükséges vízmennyiség is.

Míg az egyszerű portalanításhoz elegendő, ha minimális vízmennyiséget használunk, addig egy makacsabb, odaszáradt üdítőmaradvány esetében már sokkal több folyadékra lesz szükségünk a megfelelő tisztítóhatás eléréséhez.

Ennek a szabályozhatóságát adták a kezünkbe az elektromos vízpumpával ellátott robotporszívók.

A mop végzi a munka oroszlánrészét

Természetesen a víz padlóra spriccelése önmagában még nem lenne elegendő ahhoz, hogy a robotporszívó felmosási funkciója működőképes legyen. A készülékből nem is közvetlenül a padlóra kerül a nedvesség, hanem egy speciális felmosórongyra, amelyet a szakzsargon egyszerűen mop néven említ.

A mop nem más, mint egy speciális kialakítású, textilszerű anyag, gyakorlatilag egy felmosórongy, amelyet minden felmosás előtt fel kell helyezni a robotporszívó alsó részére, majd a munka végeztével eltávolítani onnan.

Modellje válogatja, hogy ez a feladat mennyire körülményes. Vannak olyan típusok, ahol a mop egyetlen mozdulattal a porszívóra helyezhető, míg más modellek esetében bonyolultabb az eljárás.

Márpedig a mop nélkül nincs nedves feltörlés, hiszen pontosan ez az elem érintkezik a padlófelülettel, ezáltal a robotporszívó a textil megfelelő átnedvesítését követően gyakorlatilag a rongyot húzza végig a padlón, aminek a hatékonysága az esetek többségében megkérdőjelezhető.

Inkább nedves feltörlés, mint felmosás

A fentiek miatt nagyon fontos megjegyezni, hogy a robotporszívók felmosási funkciója valójában inkább egyfajta nedves feltörlésnek vagy nedves portalanításnak tekinthető, mint valódi felmosásnak.

Mielőtt tehát ilyen háztartási robotot vásárolnánk magunknak, ezt nem árt észben tartani, hiszen a termékek zöme ezen a téren még nagyon jelentős elmaradásban van. Persze látni már előremutató fejlesztéseket, de erről majd később.

Sok esetben még a feltörlés sem helytálló kijelentés

A legtöbb elérhető árú robotporszívó kapcsán azonban fontos kiemelni, hogy a felmosási funkció nem pont úgy működik, ahogyan azt az emberek többsége elképzeli. A valóságban gyakorlatilag arról van szó csupán, hogy a porszívó megnedvesíti a keménypadló felületét.

Alapvetően tehát még tényleges feltörlésről sem beszélhetünk, hiszen a legtöbb típus nem szorítja rá a padlóra a mopot, és nem is mozgatja, a nedves rongy csak finoman csúszik a felületen, így a hatásfok kifejezetten minimálisnak nevezhető.

A por és néhány szennyeződés esetében hatásos lehet

Természetesen a gyártótól és a modelltől is függ, hogy a felmosási funkció mennyire hatásos, a legtöbb esetben azonban csak a fenti forgatókönyv valósul meg, ami életszerű helyzetekben gyakorlatilag elvérzik.

Azért természetesen nem ok nélkül kerül a robotporszívókba ez a lehetőség. A padlóra tapadt por és néhány poralapú szennyeződés hatékonyan eltávolítható vele abban az esetben, ha például valamilyen ragadós foltról van szó, amelyet a porszívó önmagában nem tudna felszippantani.

Nagyjából azonban ez minden, amire a mai piacon kapható robotporszívók zöme képes, de rögtön kiderül, hogy azért akadnak kivételek.

Napjaink csúcskategóriája már ígéretes fejlesztésekkel büszkélkedhet

Bár a fentiekben talán nem alakítottunk ki túl jó összképet a robotporszívók felmosási funkciójáról, azt fontos hangsúlyozni, hogy nem bírálni szerettük volna ezt az opciót, sokkal inkább objektíven bemutatni, illetve eloszlatni a hozzá kapcsolódó rengeteg tévhitet.

Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy kiemeljük: azért vannak pozitív példák. Elég csak a Roborock S7 robotporszívót említeni, amely nem véletlenül lett olyan sok helyen tesztgyőztes a tavalyi évben, és mi is nagyon elégedettek voltunk a teljesítményével.

A gyártó ugyanis ezzel a csúcskategóriás robotporszívóval rendkívül előremutató megoldásokat kínál, amelyek ugyan többnyire még gyerekcipőben járnak, azonban így is sokkal jobb eredményekkel kecsegtetnek, mint az eddig alkalmazott technológiák.

A mozgó mop sokat segít a valódi felmosás érzetének megteremtésében

A Roborock volt az első gyártó a piacon, amely felismerte, hogy a mop anyagának vagy kialakításának fejlesztése alapvetően nem sokat lendít a felmosási funkció hatékonyságán.

Ennek a gondolatmenetnek köszönhetően született meg a VibraRise funkció, amely a szónikus felmosás elnevezéssel terjedt el, méghozzá nem véletlenül, hiszen behozta a köztudatba a mozgatható mop fogalmát, ezáltal sokkal magasabb szintre tudta emelni a funkció működését.

A megoldás lényege, hogy a mop gyakorlatilag jobbra-balra mozog a használat során, és percenként akár 3000 pulzáló mozdulatra is képes, ami azt jelenti, hogy egyfajta súrolóhatást ér el, hiszen nedves hullámok generálásával, a súrlódás hatására valóban képes felszedni a keménypadlóról a makacsabb szennyeződéseket.

Amennyiben ez a technológia további fejlesztéseken esik át, a felmosási funkció néhány éven belül elérheti a száraz takarítás során tapasztalt hatékonyságot, ami manapság a gyakorlatban a hagyományos porszívók szintjével vetekszik.

A mozgatható mop további előnyei

A takarítási hatékonyság mellett fontos kiemelni még, hogy a Roborock S7 esetében például a mop nemcsak pulzálni képes, hanem szükség szerint akár fél centiméterrel el is tud emelkedni a padlótól.

Ez azért szerencsés, mert a felmosási funkció így teljesen automatizálható, hiszen szőnyeghez érve a mop magától felemelkedik, nem vizezi össze a felületét, így nem kell ilyen esetekben manuálisan leszedegetnünk róla, ami bár inkább kényelmi funkció, a jövőben fontos tulajdonság lehet egy robotporszívónál.

Összehasonlítható a hagyományos felmosással?

A fentiek után adja magát a kérdés, hogy a robotporszívók felmosási funkciója összevethető-e a hagyományos felmosás során elért eredménnyel? Amennyiben az imént említett mai csúcskategóriát vesszük alapul, sajnos még akkor is azt kell mondanunk, hogy a válasz egy határozott nem.

Érezhető a fejlődés a piacon a nedves feltörlést illetően, ugyanakkor a mai robotporszívók még messze elmaradnak ezen a téren a hagyományos kézi felmosás révén elérhető eredménytől.

Nem tudnak megbirkózni például a nagyobb szennyeződéssel, a sáros felületekkel, és a hagyományos elven működő megoldások még az odaszáradt üdítőt vagy az egyéb foltokat is csak nagy nehézségek árán, többszöri próbálkozásra tudják eltávolítani.

A még frissen kiömlött folyadékot természetesen a gép hatékonyan fel tudja törölni, ezen a téren minden típus egyformán jól teljesít, a legtöbbször azonban egyáltalán nem tekinthető túl életszerűnek, hogy ilyen formában takarítsunk fel.

Mivel a robotporszívók nem állhatnak felszerelt moppal és megtöltött víztartállyal a dokkolón, a hagyományos módon sokkal gyorsabban fel tudjuk törölni a folyadékot, hiszen a mop felszerelése, valamint a víztartály feltöltése, majd a feladat kiosztása ennél sokkal több időt vesz igénybe.

Mit hoz a jövő a felmosási funkciót illetően?

Nehéz erre a kérdésre határozott válaszokkal szolgálni, hiszen a járványhelyzet miatt a robotporszívós piacon is érezhető egyfajta megtorpanás a kutatások és fejlesztések tekintetében, ugyanakkor alighanem egy-két éven belül jelentős fejlődésen mennek majd keresztül ezek az eszközök.

A legvalószínűbb csapásirányt a szónikus megoldás újabb szintre emelése jelenti, hiszen a pulzálással kerültek a kis robotok a legközelebb ahhoz, hogy elérjék a hagyományos felmosás hatásfokát.

Amennyiben a gyártók képesek lesznek a jövőben ezen a téren fejlődést elérni, mindemellett pedig felületkövető, a padlóra rászorítható mopokkal tudnak előállni, illetve a megfelelő oldó- és tisztítószereket egyaránt alkalmazhatóvá teszik, akkor a felmosási funkció a jövőben sokkal magasabb szintekre léphet.