Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Robotporszívó karbantartás: így őrizd meg a robotporszívód élettartamát

A rendszeres karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük robotporszívónk meghibásodását és költséges javíttatását. Hogy mit tegyünk ezért? Útmutatónkból kiderül!

Bármennyire is fejlettek és automatizáltak a modern robotporszívók, emberi beavatkozás és karbantartás nélkül sem a tartós működtetésük, sem a hosszú élettartamuk nem garantált.

A robotporszívók ugyanis olyanok, mint az autók vagy a kerékpárok: mechanikai alkatrészekből állnak, ezért rendszeres karbantartásuk és tisztításuk elengedhetetlen a hosszú életciklus eléréséhez.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány egyszerű tanácsot ahhoz, hogy mit tehetünk a hétköznapokban a kellemetlen meghibásodások elkerülése érdekében.

Kapcsolódó kutatásunk:

Legjobb robotporszívók (2024)

A keferendszer tisztítása minden használat után ajánlott

Bár a robotporszívók működése összetett rendszerre épül, azonban így is vannak olyan alapelemek, amelyek rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. Ide sorolható a keferendszer, azon beléül is a hengerszerű főkefe, valamint az oldalkefe.

Robotunk kizárólag akkor tud megfelelő minőségben takarítani, amennyiben a kefék tiszták. Mivel azonban nagyon sok kosszal és porral találkoznak – hiszen az a feladatuk, hogy a szívónyílás felé seperjék ezeket –, így minden használat után ajánlatos ellenőrizni állapotukat.

A kefékre ugyanis hajszálak és állati szőrszálak csavarodhatnak, de kosz és por is megragadhat – kialakítástól függően – a szálak vagy a lamellák között, ami jelentősen csökkentheti a robotporszívó hatékonyságát, illetve a takarítás minőségét.

Sőt, az eszköznek ilyenkor nagyobb teljesítményt kell leadnia ugyanazért az eredményért, ami negatívan befolyásolhatja az élettartamot.

Emiatt a keferendszert minden takarítás után, de legalább hetente egyszer szabadítsuk meg a lerakódó szennyeződésektől.

Minden használat után ürítsük és takarítsuk a portartályt

Mivel a robotporszívók portartálya gyárilag túl van méretezve, ezért normál esetben nem telnek meg teljesen. Ezt látva sokan csak két-három takarítás után ürítik, ami óriási hiba.

Azon túl ugyanis, hogy a portartályba kerülő szennyeződések penészesedésnek indulhatnak, kellemetlen szagot áraszthatnak és negatívan befolyásolhatják a higiéniát, még a porszívó működését is befolyásolják.

Minél több kosz van ugyanis a tartályban, annál jobban csökken a légáramlás, ami mérsékeli a robot szívóerejét. Ez nemcsak a hatékonyságot rontja le, hanem a kényszerből megnövelt teljesítmény a szívómotor idő előtti meghibásodásához is vezethet.

Amennyiben automata ürítőállomással rendelkező robotporszívónk van, ettől a problémától nem kell tartanunk, ellenkező esetben viszont érdemes minden takarítás után teljesen kiüríteni és amennyire lehetséges, kitisztítani a portartály belső felét.

Tartsuk tisztán az érzékelőket és a kamerákat

Minden robotporszívón érzékelők és kamerák garmadája dolgozik azért, hogy otthonunk padlója tiszta lehessen. Ha ezek a szenzorok elkoszolódnak, az gyakorlatilag olyan, mintha egy embernek romlana a látása.

Porszívónk ilyenkor nehezebben kerüli el az akadályokat, nagyobb valószínűséggel megy neki a bútoroknak, egyszóval hangosabbá és önmagával szemben is veszélyesebbé válik, miközben a takarítás minőségén azonnal észrevehető lesz a változás.

Mindez pedig akár végzetes hiba is lehet. Amennyiben például a mélységérzékelő elkoszolódik, előfordulhat olyan eset, hogy a robotporszívó nem ismeri fel a lépcső vagy az erkély szélét, és leesik, ami akár javíthatatlan sérüléseket is okozhat.

Időben cseréljük a tartozékokat

Minden robotporszívó tartalmaz kopóalkatrészeket, amelyek rendszeres cserét igényelnek. Ilyen például a keferendszer, a felmosó mop vagy a légszűrő. A legtöbb robotporszívó az applikáció segítségével figyelmezteti a felhasználókat a cserére, de ezek többsége csak az ajánlott periódushoz kötött emlékeztető.

Érdemes ellenőrizni manuálisan is ezeket a tartozékokat. A kefék például elkophatnak, kiszakadhatnak belőlük darabok, deformálódhatnak, ami a takarítás minőségének jelentős romlásához, ezáltal a robotporszívó felesleges túlterheléséhez vezethet.

Mindig ellenőrizzük tehát a kopó alkatrészeket és gondoskodjunk a cseréjükről, hiszen ezzel nagyon sokat tehetünk robotporszívónk élettartamának növeléséért.

Ügyeljünk a robotporszívó töltésére is

Ma már valamennyi robotporszívó automatikusan gondoskodik a töltéséről, így minden munkafolyamat után visszatérnek dokkolójukra, hogy ott szabályozott keretek között gondoskodjanak a töltésről.

Amennyiben azonban a mi modellünk még manuális töltésű, akkor ajánlott odafigyelni arra, hogy minden takarítás után feltöltsük, soha ne hagyjuk teljesen lemerülni, mindemellett pedig a 100 százalékos töltést is kerüljük el, mert a közhiedelemmel ellentétben az sem szerencsés az akkumulátor élettartamának szempontjából.

Ha robotporszívónk automatikus töltéssel rendelkezik, akkor is ügyeljünk például arra, hogy a dokkoló megfelelően hűvös és száraz helyen legyen – például ne a fürdőszobában vagy a radiátor mellett –, a fém érintkezőket pedig legalább havonta egyszer tisztítsuk meg.

Az akkumulátorok természetesen cserélhetők, de a pénztárcánk szempontjából sem mindegy, hogy évente van szükség erre vagy csak három-négyévente egyszer.