Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Mi 11 Ultra teszt

Leteszteltük a Xiaomi abszolút csúcskategóriát képviselő okostelefonját, a Mi 11 Ultrát, és sok esetben nem hittünk a szemünknek az elképesztő teljesítmény láttán.

A Xiaomi neve az évek során összeforrott a megfizethetőséggel, a kimagasló ár-érték aránnyal, és bár a Redmi termékcsalád részeként még mindig ez a jellemző a gyártóra, a Mi-sorozat kapcsán azonban érezhetően új szelek fújnak.

Tökéletes példa erre a Mi 11 név alatt megjelent széria, melynek legerősebb tagja egy egészen új irányt mutatott a kínaiak portfóliójában. A Mi 11 Ultrába ugyanis túlzás nélkül mindenből a legjobbat pakolták, a végeredménytől pedig sok esetben eltátottuk a szánkat.

A Xiaomi Mi 11 ultra tesztkészüléket a Xiaomi Szerviz & Bolt biztosította.

Xiaomi Mi 11 Ultra

Főbb jellemzők

  • Valódi prémium kategória
  • Elképesztő kamera
  • Gyorstöltés
  • Látványos termékdizájn
  • Hihetetlen teljesítmény

Elérhető itt

ALZA.HU

Az abszolút csúcskategória

Noha a kínai gyártó már hosszú évek óta jelen van a piacon, valójában azonban csak az utóbbi néhány évben kezdtek számolni vele a mai riválisok. Mint mára kiderült, ez nagy hiba volt, hiszen a Xiaomi jelenleg szinte minden régióban abszolút egyeduralkodó, vagy legalább az első hely közelében jár.

Ennek fényében talán nem meglepő az a döntésük, miszerint itt volt már az ideje elkészíteni egy okostelefont, amivel megmutatják, hogy ha akarnának – és a termék ára sem számít –, akkor ők is tudnának futurisztikus technológiákat alkalmazni készülékeikben.

Alighanem ez a bizonyítási kényszer szülte a Xiaomi Mi 11 Ultrát, ami annak ellenére, hogy valóban szokatlanul drágának tekinthető a kínaiaktól, elképesztő teljesítménnyel rendelkezik szinte minden tekintetben. Lássuk azonban konkrétan a készülékhez kapcsolódó tapasztalatainkat!

Csomagolás

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Xiaomi csúcskategóriás készüléke már a csomagolásával messziről érzékelteti: ő egy prémium ligás játékos, mely nem ismer kompromisszumokat.

Sehol a Redmi-szériára jellemző esetlen dobozkép, vagy a többi gyártóra gyakran jellemző, erőteljesen kínai érzetű megoldás, a Mi 11 Ultra egy óriási fekete dobozban helyezkedik el, melyen nemes egyszerűséggel elegendő volt pusztán a gyártói logót, a terméknevet és a 11-es sorszámot elhelyezni.

Mindezt fekete alapon aranyozott írással, ami tényleg olyan hatást kelt, mintha egy nagy nyugati gyártó készülékét vettük volna a kezünkbe. Még néhány hangzatos termékjellemzőt is elhelyezett a dobozon a Xiaomi, hogy véletlenül se legyen hiányérzetünk. Elragadó és prémium összhatású az egész!

Biztonságos kialakítás

Természetesen a látványos fekete doboz önmagában még semmit sem jelent. A gyártótól megszokott módon kellő biztonság, erősített sarkok jellemzik, az egymásba csúsztatható alsó- és felső rész pedig egy olyan masszív burkot von a készülék köré, mely szállítás közben sem engedi, hogy bárminek is baja essen belül.

Ha pedig kinyitjuk a dobozt, hasonló érzések kavaroghatnak bennünk. A Xiaomi itt sem akart olcsó hatást kelteni, ezáltal minden belső kis tárolót fekete kialakítással láttak el.

Elsőként egy kisebb doboz akad a kezünkbe, majd alatta egy tálcán maga a készülék pihen, végül pedig legalul a töltő kapott helyet.

Kiegészítők

A kiegészítők tekintetében a Xiaomi a jól megszokott dolgokat mellékelte a Mi 11 Ultrához. A kis fekete kartondobozban így megtaláljuk a kötelező füzetecskéken felül a SIM tálca nyitásához szükséges tűt, valamint egy szilikon tokot is a készülékhez.

Szilikon tok

Ez utóbbi egyáltalán nem ad olcsó hatást a telefonnak, sőt kifejezetten jobb fogást ad neki, biztonságosabban meg tudjuk ragadni általa az egyébként bődületesen fejnehéz készüléket, miközben az átlátszó szilikon kapcsán a sarkok extra védelméről is gondoskodtak.

Noha a tok minden eleme már-már zavarba ejtő pontossággal illeszkedik a készülék minden eleméhez, a kamerasziget kialakításához, valamint a ki- és bemenetekhez egyaránt, egy dolgot azonban hiányoltunk: a töltőcsatlakozó lezáró kupakját, ami a sokkal olcsóbb Redmi telefonoknál is gyakran alapvető.

Nyilván kicsi az esélye annak, hogy valaki éppen egy poros építkezésen vagy favágás közben használjon egy Mi 11 Ultrát, de a por és a kosz így is reális problémát jelent a telefon számára ezen a ponton, amit a kis szilikon sapkával könnyedén egyensúlyozhatunk.

Töltő

Noha a készülék támogatja a vezeték nélküli töltést is – erről majd később –, azonban a kiegészítők közül fontos kiemelni a vezetékes töltőt, mely kifejezetten furcsa lehet azok számára, akik hozzászoktak a viszonylag aprócska, normál méretű töltőfejekhez.

Nemcsak azért, mert a szabvány USB-C kábel végei pirosas színben tündökölnek, hanem azért is, mert a töltő mérete egyenesen óriási. Ennek az oka a 67W-os gyorstöltésben keresendő, hiszen ezzel a nagyobbacska adapterrel már ezt a sebességet élvezhetjük.

Kijelzővédő fólia

Noha a legfejlettebb Gorilla Glass védi a Mi 11 Ultra kijelzőjét a sérülésektől, a Xiaomi így is fontosnak tartotta, hogy legyen rajta egy védőfólia, ami egyáltalán nem volt rossz ötlet. Mint már megszoktuk, előre felragasztva kapjuk, és a minősége is érezhetően jobb.

Nincs olyan kellemetlen műanyag hatása, mint például a Redmi készülékekre ragasztott védőfelületnek, inkább egy puhább üvegnek tűnik, mely annyira pontosan illeszkedik a finoman hajlított ívekhez és vonalakhoz, hogy az gyakorlatilag észrevehetetlen.

Bár a fólia jelenléte egyáltalán nem zavaró, azonban a felület amilyen kellemesen csúszós, annyira gyűjti az ujjlenyomatokat, szinte lehetetlen tisztán tartani a telefont, folyamatosan törölgetni kell a képernyőt, ha zavarnak minket a foltok.

Termékdizájn

Nagy izgalommal bontogattuk ki a Xiaomi Mi 11 Ultrát, mikor először kézbe vettük a dobozát, hiszen rendkívül kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen lehet élőben kézbe venni egy olyan látványos és drága készüléket, amit korábban hónapokon át epekedve nézegettünk a képeken és a videókon.

Méretek és súly

A méretek tekintetében a telefon teljesen átlagosnak minősül. Bár egy 6,81 hüvelykes kijelzőt helyeztek el benne – méghozzá enyhén hajlított oldalakkal –, azonban fogásra közel akkora, mint az általunk korábban már nagy elégedettséggel tesztelt Xiaomi Redmi 9.

A konkrét méretek tekintetében egy 164,3 x 74,6 x 8,4 milliméteres kiterjedésű eszközről beszélhetünk, mely összesen 234 grammot nyom. Noha sok helyen sérelmezték a méreteit, nekünk nagyon kényelmesen kézre állt, egyáltalán nem okozott gondot az egyujjas kezelés sem – pláne akkor, ha feltettük rá a szilikon tokot.

Anélkül a készüléknek valóban rossz a fogása, rendkívül csúszós az egész, de ami ennél is nagyobb baj, az a fejnehéz kialakítás. A telefon ugyanis egy akkora kameraszigetet kapott, hogy folyamatosan ki akar fordulni a kezünkből, ami egy ilyen drága eszköznél nem feltétlenül szerencsés.

Kimenetek, bemenetek, készülékház

A telefonra alapvetően minden szögből jó ránézni, határozottan prémium hatást kelt, ami érvényes a készülékház oldalaira is. Csodaszép sötét krómhatású borításról beszélünk, melyet az oldalakon lekerekített formák és erősített élek jellemeznek, az egységet pedig csak egy-egy dilatációs csík, valamint jobb oldalon a szokásos gombok törnek meg.

Az alsó és a felső részen már egy kicsit érdekesebb, de inkább talán látványosabb a helyzet. Alul a teljesen ellaposodó síkfelületen találjuk a SIM kártya fogadására való tálcát, a töltőcsatlakozót, a mikrofont és a hangszóró egyik felét.

Ennek a másik fele a hasonló kialakítású felső részen helyezkedik el, ahol messziről hirdetik nekünk, hogy itt bizony a Harman/Kardon technológiája dolgozik, és felel a professzionális sztereó hangzásért. Mellette egy újabb mikrofon és egy infra port is található, de ez minden.

Hogy hol a 3,5mm-es jack csatlakozó? Sajnos kimaradt a sorból – bár egy prémium készüléknél talán ez már a legkevésbé sem nagy hátrány –, méghozzá az értesítésjelző LED mellett, amihez mi annyira hozzászoktunk az évek során, hogy itt is hiányzott néha a tesztelés során.

Hátlap

A hátlap túlzás nélkül a Xiaomi Mi 11 Ultra egyik legkényesebb pontja. Azt nem mondanánk, hogy csúnya, de azért azt sem mernénk határozottan állítani, hogy szép. Az üvegbevonat bár elképesztően prémium hatást kelt, kellemesen kerekded minden oldalról, azonban rendkívül csúszós.

Sőt, annyira gyűjti az ujjlenyomatokat, hogy hiába mostunk kezet tucatszor, hiába dörzsöltük át az ujjainkat fertőtlenítővel, ha nem kesztyűben értünk hozzá a telefonhoz, rögtön meglátszott rajta az ujjunk nyoma.

Ami azonban ennél kényelmetlenebb téma, az a kamerasziget. Mint az később kiderül, a fényképezés terén nem véletlenül lett az Android alapú okostelefonok királya a készülék, valóban hihetetlen néha, amire képes. Azonban ehhez el kell fogadni a látványát.

Merthogy a telefon kameraszigete nem szép. Elképesztő mértékben kiemelkedik a hátlapról, még tokban is gyakran okoz kellemetlenségeket. Bár maga a sziget ízléses – pláne az itt elhelyezett mini-kijelző –, azonban a telefontól teljesen idegen hatást kelt.

Más kérdés, hogy ez tényleg minimális kompromisszum, ahhoz képest, amit tud. Erre később természetesen még alaposabban is visszatértünk.

Kijelző

Ha kívülről befelé haladunk a Xiaomi Mi 11 Ultra elemzésével, akkor a kijelző minden kétséget kizáróan központi szerepet kap a készüléken. Nem véletlenül, hiszen gyakorlatilag teljesen káva nélkül foglalja el az egész előlapot, nagyon ízléses lekerekítésekkel a sarkokon.

A képernyő két hosszabb oldala egyébiránt meg lett hajlítva egy kicsit, de rendkívül ízléses formában, ezáltal még azok számára sem lesz zavaró, akik esetleg nem szeretik ezt a fajta megoldást.

Korábban ugyanis tapasztaltunk már ezzel a kialakítással problémákat más gyártók termékénél, de ennél a készüléknél ezen a téren semmiféle kellemetlenséggel sem kell számolnunk.

6,81 hüvelykes AMOLED panel

Hogy lássunk némi specifikációt is, a Mi 11 Ultra kijelzője a méretezés tekintetében 6,81 hüvelyk – tehát az egyik legnagyobb a piacon –, AMOLED technológiára épül, miközben nem okoz neki problémát a HDR10+ és a Dolby Vision támogatás, sőt a 10 bites színmélység sem.

A panel túlzás nélkül tűéles képet ad, ami nem meglepő, hiszen 1440×3200 képpontos felbontásra képes, miközben 10 bites színmélységgel rendelkezik. A 120Hz-es képfrissítési rátával és a 480Hz-es érintésérzékeléssel ráadásul elképesztően gyorsan reagál mindenre, élmény lapozni rajta vagy böngészni a világhálón.

A panel 2,1 nites fehér fényerővel rendelkezik, kontrasztaránya gyakorlatilag végtelen, de a színhőmérséklet terén is kiemelkedik a sorból. Rengeteg beállítási lehetőség vár ránk a részeként, ott van benne a sötét mód, a teljes képernyőre jellemző a gesztusvezérlő, és ez még messze nem minden.

Kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó

Amit tudni kell ugyanis a Xiaomi Mi 11 Ultráról, hogy már kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik, emiatt pedig egy állandóan aktív panelről van szó, melynek feloldásához nem kell kínozni a bekapcsoló gombot, elég csak megérinteni a képernyő alsó felét.

Ebben az esetben rögtön megjelenik egy ujjlenyomat sziluettje, mely mutatja, hogy hol található benne az optikai szenzor, aminek a beállítása kifejezetten könnyed, a hátlapi megoldásokhoz hasonló, működése azonban hagyott maga után némi kívánnivalót.

Nem is annyira a pontosságával, mint inkább a sebességével voltak gondjaink. Nagyon sokat teszteltük, kísérleteztünk vele, de e Redmi Note 10 vagy a Mi 10T Pro bekapcsológombján elhelyezett szenzor sokkal gördülékenyebb, gyorsabb volt a gyakorlatban.

Természetesen a technológia futurisztikus, élvezet kipróbálni, és bár kicsit ijesztő, ahogy teljesen átvilágítja az ujjunkat, alapvetően még érezni, hogy van mit finomítani rajta.

Szelfikamera

Mivel a hátlapi kamerarendszer annyira összetett és annyira kimagasló teljesítményű, hogy mindenképpen önmagában kell beszélnünk róla, ezért itt a kijelzőnél érdemes pár szóban értekezni a szelfikameráról, mely a bal felső sarokban, egy közepes méretű lyukban kapott helyet.

Sem a kiterjedése, sem az elhelyezkedése nem nevezhető különösebben zavarónak, a 20 megapixeles teljesítménye pedig inkább meglepően jónak nevezhető, egészen jó minőségű fotókat lehet készíteni vele, méghozzá teljesen fixált fókusszal.

A szoftveres támogatás kifejezetten nagy, közel ugyanazok a funkciók érhetők el, mint a hátsó szenzorokhoz, de természetesen nagyobb megkötések társaságában. A képek kifejezetten nagy felbontásúak, a videóknál viszont full HD a korlát.

Gorilla Glass Victus

A kijelző védelméhez a Xiaomi egy Gorilla Glass Victus bevonatot rendszeresített, mely jelenleg az egyik legjobb és legerősebb megoldás arra az esetre, ha szeretnénk megóvni a panelt a sérülésektől.

Nyilván a Victus sem képes a csodákra, a fizikai sérülések ellen nem hatékony, de sokkal jobban bírja a karcolásokat, mint a hagyományos Gorilla Glass 5 bevonat, mely az elmúlt években szolgált a prémium kategóriában.

Második kijelző

Nem mehetünk el szó nélkül a Mi 11 Ultra esetében a hátlapra, egészen pontosan a kameraszigetre elhelyezett második kijelző mellett sem. Ez egy igencsak látványos, mondhatni szokatlan extra a termék kapcsán, aminek viszont túl sok értelme sajnos nincs.

A 126×294 képpontos kis panel ugyanis annyira kicsi, hogy a dátum és az idő mutatásán kívül nem igazán használható semmi másra. Megjeleníthetünk rajta persze vicces szövegeket, saját fotókat, értesítéseket, sőt a dátum és idő mellett akár előre kalibrált képeket is, de ezek nagyjából pár percig nevezhetők érdekességnek.

A legnagyobb használt fotózás során vehetjük, hiszen segítségével megkönnyíthetjük azt, hogy önarcképet készítsünk a profi hátlapi rendszerrel, de nagy hátrány, hogy ez csak fotózáskor működik, ha 4K videózni akarnánk így magunkat, akkor semmit sem látni benne.

Hardver

Hardveres fronton a Xiaomi Mi 11 Ultra talán nem meglepő, de magasan a legjobb telefonok közé sorolható a számítási teljesítmény és egyebek tekintetében. Valóban elragadóan gyors, képtelenek voltunk megakasztani vagy csak lefagyasztani egy kicsit, olyan könnyedén ugrált egyik applikációból a másikba, mintha ez lett volna a világ legtermészetesebb dolga.

A Snapdragon 888 nem hazudik

Ezt a nyers erőt a készülék a Snapdragon 888 lapkakészletnek köszönheti a leginkább, amihez Adreno 660-as grafikus chip került, nem mellesleg pedig 12GB RAM és 256GB ROM. Mindkét memóriatípus esetén természetesen a jelenleg elérhető legújabb technológiákról beszélünk.

Bár a speciális hűtőrendszereknek és egyebeknek köszönhetően vannak nála papíron erősebb telefonok is – például a Nubia Red Magic 6 vagy az Asus Zenfone 8 –, de a gyakorlatban soha nem szabad a különféle benchmark pontszámokra alapozni, mert annyira minimális különbségek vannak ezen a szinten a Snapdragon 888-cal szerelt készülékek között.

A Xiaomi Mi 11 Ultra így is szépen szerepelt. Az AnTuTu benchmarkon például 768964 pontot szerzett magának, és míg a Geekbench ötödik generációs mérésén 1134 pontot ért el az egymagos és 3639 pontot a többmagos teszten, addig a többi teljesítménymérésen is a dobogó közelébe került.

A hardver a gyakorlatban

Noha nagyon alaposan próbálkoztunk megizzasztani, bátran ki merjük jelenteni, hogy nem sikerült pillanatnyi megállásra sem kényszeríteni a Mi 11 Ultrát. A legjobb beállítások mellett futtattuk rajta a Call of Duty Mobile-t, a PUBG Mobile-t, de a Fortnite sem okozott neki gondot.

Nem tudtunk olyan multitasking feladatot sem találni neki, ami gondot okozott volna. Mobiljáték egy 8K videó rögzítése közben? Könnyedén teljesítette még úgy is, ha közben nem ürítettük a memóriát.

A 12GB RAM-ot lehetetlen feltelíteni, és a 888-as Snapdragon is elképesztően jó hátteret nyújt számára. Ilyen az igazi csúcskategória egy okostelefonnál.

Akkumulátor és töltés

Egészen lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkezik a töltés és az akkumulátor kapacitása tekintetében a Mi 11 Ultra. Erre nagy szüksége is van a telefonnak, hiszen a hatalmas kijelző, a második panel vagy az erőteljes hardver miatt rengeteg erőforrásra van szüksége.

Tapasztalataink szerint azonban az 5000 mAh-s telep nagyszerűen bírja a gyűrődést, hétköznapi használat mellett bőven kibír egy teljes napot töltés nélkül úgy, hogy alig megy 50 százalék alá az akkumulátor töltöttségi szintje.

Az üzemidőt pedig természetesen rengeteg szoftveres extra támogatja meg, így megannyi energiatakarékos beállítást tudunk alkalmazni, ha esetleg szükség lenne rá, de akinek nem okoz gondot a mindennapi töltés, annak nem kell kompromisszumot kötnie.

Vezetékes töltés

A telefon dobozában egy 67W-os teljesítményű gyorstöltő jár, ami nemcsak névlegesen nyújt óriási teljesítményt, hanem a méreteit tekintve is szó szerint óriási, ekkora töltőt ugyanis telefonnál még nem láttunk.

Nincs aprócska kezünk, de még nekünk sem fért el kényelmesen a tenyerünkben a szerkezet, ami természetesen nem véletlenül lett ekkora, hiszen bődületes tempóban tudja tölteni a készüléket, így a gyári értékek valóban visszaköszönnek majd a gyakorlatban.

A Xiaomi ugyanis azt ígérte, hogy nulláról 100 százalékra alig 42 perc alatt feltölti a telefont ez a kiegészítő. Bár pontos méréseket nem végeztünk, alá kell támasztanunk, hogy a töltő szédületesen gyors, pár percnél tovább soha nem volt a hálózathoz csatlakoztatva a készülék.

A tempót úgy képzeljük el, hogy miután feltettük tölteni a készüléket, gyakorlatilag minden ötödik másodpercben tölt egy százalékot, annyira gyors.

Vezetékmentes töltés

A hab a tortán azonban, hogy a vezetékmentes töltés tekintetében sem követel tőlünk kompromisszumot a telefon. Ezen a téren szintén 67W-os teljesítmény leadására képes, tehát ha rátesszük a töltőpadra, ugyanolyan gyorsan szívja magába az energiát, mint vezetékes formában.

Kipróbáltuk egy Qi szabványos töltőlapon, valóban szédületes tempóban töltött, miközben teljesen egyszerű volt az egész. Csak rátettük a padra a készüléket, az pedig automatikusan elindította a töltési folyamatot.

Ha valamiért, hát ezért érdemes lehet beszerezni egy ilyen kiegészítőt hozzá, hiszen töltőpad természetesen nincs a csomagban.

Adatkommunikáció

Az adatkommunikáció és egyebek tekintetében a Mi 11 Ultra elképesztően sok lehetőséggel kecsegtet számunkra. Az alsó felén elhelyezett SIM tálcába szabvány nanoSIM kártya tehető, amivel nemcsak LTE, hanem 5G mobilhálózatokat is kényelmesen befoghatunk.

Ezen felül támogatott a WiFi 6 és a Bluetooth 5.2, a vezetékes adatátvitelről pedig egy 3.1-es típusú USB-C port gondoskodik. Természetesen találunk benne NFC-t is, hovatovább a Xiaomi telefonok egyik fő jellegzetessége, az infra port is elérhető benne.

A navigáció tekintetében a hagyományos GPS mellett A-GPS, GLONASS, Galileo, QZSS és NavIC dolgozik a telefonban – azaz elképesztően pontos a helymeghatározása –, de nyilván a giroszkóp, az iránytű, a gyorsulásmérő vagy a barométer sem hiányozhat belőle.

Hangzás, hangszóró, mikrofon

A hangok tekintetében sem okozott különösebb csalódást a Xiaomi csúcskategóriás okostelefonja, gyakorlatilag semmilyen ponton sem tudtunk fogást találni rajta, pedig igyekeztünk kipróbálni a lehető legtöbb környezetben, illetve helyzetben.

Hangszóró

A Harman/Kardon által gyártott sztereó hangszórók például hihetetlenül tiszta és élettel teli hangot képesek kiadni magukból. Szó szerint élmény rajtuk keresztül bármilyen médiatartalmat lejátszani, legyen az akár film, akár zene, akár egy jobb mobiljáték.

Telefonáláskor szintén mindig és mindent szép tisztán, érthetően hallottunk, miközben az erősítésre sem panaszkodhatunk, kellő hangerőn nagyot szól a készülék, talán az első telefon volt a kezünkben, amit elég hangosnak találtunk maximumra vett hangerő mellett.

Mikrofon

A mikrofont kipróbáltuk telefonálás közben és hangfelvétel során egyaránt. Érezhetően zajszűrős technológia dolgozik benne, hiszen még kimagaslóan zajos környezetben is elképesztően tisztán tudott felvenni és közvetíteni mindent.

Telefonáláskor soha nem volt panasz a hangminőségre még akkor sem, ha egy zajos autóút mellett álltunk, illetve zene szólt a háttérben, utóbbit képes volt teljesen kiszűrni. Mindez persze nem is annyira meglepő, hiszen még mindig egy prémium ligás telefonról beszélünk.

Kamerarendszer

Ezzel pedig el is érkeztünk tesztünk talán legjobban várt pontjához, hiszen a Xiaomi Mi 11 Ultra a jelenlegi piac legjobb fotós teljesítménnyel megáldott okostelefonja, mely büszkén viseli a DxOMark első helyezését. Hogy mennyire jogosan? Rögtön kiderítjük.

50 megapixeles főkamera

Azon túl, hogy a kamerasziget már önmagában bődületesen nagy kiterjedésű – miatta válik fejnehézzé a készülék –, érdemes közelebbről megnézni, hogy mekkora szenzorok helyezkednek el benne.

A központi kamera például egy 1,12 hüvelykes óriásszenzorral büszkélkedhet, mely 50 megapixeles teljesítményével sokakat megdöbbenthet. Merthogy ma már 108 megapixel a maximum, amit itt is sokan elvártak, csakhogy itt a bizonyíték arra: a megapixelek száma gyakran semmit sem jelent.

A Mi 11 Ultra esetében legalábbis biztosan semmit! A szenzorral óriási felbontásban, elképesztő minőségben tudunk rögzíteni bármit, hihetetlenül dinamikus, minimálisan túlexponált, de elképesztő részletességű képek születnek a segítségével.

Valójában 12,5 megapixel

Amit a főkameráról tudni kell, hogy valójában még az 50 megapixelt sem használja ki, alapbeállításon 12,5 megapixelt hoz, de annyira jól fogja a fényt, annyira ügyesen fókuszál és dolgozik a fehéregyensúllyal, hogy ez is bőven elég még akkor is, ha 8K-s fényképeket készítenénk.

Természetesen szoftveresen külön kapcsolhatjuk majd az 50 megapixelt a menüből, de valóban feleslegesnek tűnik, csak a fényképek méretét növeli meg feleslegesen nagyra, itt már az alapbeállítások annyira jók, hogy a beüzemelés után rögtön úgy fotózhatunk vele, mint a profik.

Villámgyors fotózás

Ráadásul nemcsak minőségi képek készíthetők vele, hanem mindezt rendkívül gyorsan tudja produkálni. A kapcsolódó szoftver elképesztően gyors, a fókuszálás azonnal precíziós magasságokat ér el – hála a lézeres segédnek és a dual-PD autofókusznak –, miközben az f/1,95-ös rekeszérték mellett a Dual Native ISO Fusion a zajkezelés terén is elragadó.

Nyilván ebben az árkategóriában az ember már hajlamos a szőrszálhasogatásra, így például a fehéregyensúly mértékével nem mindig voltunk teljesen megelégedve, de a kevés fény is meglepően hamar rontja majd a képminőséget, azonban a szoftverek és a mesterséges intelligencia miatt szinte lehetetlen vele rossz képet készíteni.

48 megapixeles széles látószögű kamera

Ha az 50 megapixelt keveselltük a főkamera kapcsán, akkor itt érdemes megjegyezni, hogy mellette a széles látószögű kamera is 48 megapixeles teljesítményt kapott, méghozzá f/2,2 rekeszérték mellett.

Valójában ez a szenzor is 12 megapixelen dolgozik, és bármilyen meglepő, érdemes ezen az értéken hagyni, mert ha 48 megapixelre állítottuk, valamiért mindig zajos maradt a kép, mintha a mesterséges intelligencia nem működött volna megfelelően.

A 128 fokos látószög meglepően jó, valóban kellemes minőségű képeket készít, ezt a lencsét használja az éjszakai- és a makró mód egyaránt, összességében a Mi 10 Pro mintha az előző évben egy kicsit jobban szerepelt volna ezen a téren.

A látószöge talán kisebb volt, azonban sokkal dinamikusabb, élettel telibb képek születtek vele. Aki természetesen azt a modellt nem ismerte, az ennek ellenére is elhagyja tőle az állát, hiszen professzionális gépeket megszégyenítő megoldásokat csikarhatunk ki belőle.

48 megapixeles periszkópos kamera

Hogy teljes legyen az összkép, a Xiaomi egy ilyen duó mellé nem akart valami belépő kategóriás megoldást pakolni a zoomhoz sem. Emiatt lett a periszkópos kamera is 48 megapixeles, mely 5-ös zoomjával, 10x-es optikai zoomjával és 1/2 hüvelykes méretével a legjobb tulajdonságokat produkálja a piacon.

A PD-autofókusszal és optikai képstabilizálással ellátott kamerát azonban szintén nem érdemes tényleges 48 megapixelen járatni, ilyenkor a teljesítménye felemás, ellenben a 12 megapixeles alapbeállítások esetén már korrekt az összkép.

A lényeg azonban, hogy a gyakorlatban elképesztően jól működik a technika. Ennyire jó és zajmentes zoomot telefonnál ugyanis korábban még soha nem láttunk. Olyan távolságokat képes testközelbe hozni meglepő alapossággal, hogy az ember gyakran azt hiszi: távcsövet tart a kezében, nem is telefont.

Valóban a mobilos fotózás királyához van szerencsénk?

Bár sokáig gondolkodtunk azon, hogy ezt a kérdést feltegyük-e a tesztben, végül úgy döntöttünk, hogy elmondjuk a véleményünket, ha már a fentiekben sem rejtettük véka alá.

Ami tény, hogy a Mi 11 Ultrával óriási élmény fotózni. Elképesztő képminőséget produkál, szinte lehetetlen rossz minőségű képeket készíteni vele, bődületes a szoftveres háttere, a professzionális fényképezőgépeket megszégyenítő mennyiségű beállítási lehetőség található benne.

A szuperhold mód például hiába tűnik szoftveres varázslatnak, az égitestet egy telefonnal ilyen minőségben soha nem tudtuk még lefotózni. A tájképei is egészen varázslatosak, azonban néhány nap intenzív használat után akadtak kisebb-nagyobb hiányosságai.

Persze semmi komoly, de ezért az összegért azért sokkal kimagaslóbb teljesítményt vártunk például egy 100 ezer forint körüli Redmi Note 10-hez mérten, márpedig csak azok érezhetnek majd a kettő között nagy különbséget, akiknek van némi fogalmuk a fotózásról, illetve a kapcsolódó beállításokról.

Ha tehát értünk hozzá, képesek vagyunk megfelelően beállítani, a Mi 11 Ultra valóban a mobilos fotózás királyának tekinthető, ez nem is lehet vitás.

Lássuk azonban a gyakorlatban, hogy mit tud a telefon:

Videós teljesítmény

Utóbbi tehát egyelőre még felejthető, de a 4K/60fps kombó kifejezetten jó minőségű, folyamatos, kellemesen dinamikus, kiegyensúlyozott felvételeket készített, érezhető ilyenkor a prémium szint.

Ugyanakkor nemcsak fotózásra, hanem videózásra is kiválóan alkalmas a készülék, méghozzá nem akármilyen formában.

Szoftveresen ezt a módot is elképesztően sok beállítási lehetőséggel vértezték fel, miközben a képminőség megfelelő fényviszonyok között egyenesen elképesztő lesz.

Ügyesen dolgozik az optikai és az elektromos stabilizálás, nagyszerű a dinamika, és a periszkópos lencse miatt meglepően ügyes akkor is, ha esetleg közelebbi mozgóképeket rögzítenénk vele, sőt az esti felvételek szintén meglepően jók.

Ha szeretnénk, a telefonnal már nemcsak full HD-ban rögzíthetünk, hanem 4K-ban és 8K-ban is, bár utóbbi esetben komoly megkötések vannak a képfrissítési ráta tekintetében, sem a 60-, sem a 30fps nem elérhető, csupán a 24fps-t választhatjuk.

Sőt, a videók hangjai is a helyükön vannak, hála a fentiekben már említett minőségi mikrofonnak, aminek jóvoltából nagyszerű minőségű, zajszűrésen átesett hangok kerülnek rögzítésre a felvételek alá.

Szoftver

A Mi 11 Ultra szoftveres hátterét az Android 11 operációs rendszer biztosítja, tehát a telefonra alapból telepítve van a Chrome, a Youtube, a Gmail és a többi Google szolgáltatás, miközben a Xiaomi a MIUI 12.5 kezelőfelülettel egészítette ki a szisztémát.

Évek óta vagyunk elégedett felhasználói kisebb nagyobb megszakításokkal a Xiaomi telefonjainak, így bátran ki merjük jelenteni, hogy ennél a készüléknél már egy olyan szoftvert kapnak a felhasználók, amivel nem lehet problémájuk.

Ehhez természetesen a rövidke, alig pár másodperces kezdő beállítások után fontos azonnal frissíteni az eszközt – ellenkező esetben belefuthatunk pár szoftveres bakiba –, de ha ezt megtettük, letisztult és látványos élmények várnak majd ránk, méghozzá rengeteg lehetőséggel.

A gyártó ugyanis egy használatra kész telefont ad a kezünkbe, így a specializált applikációkat leszámítva gyakorlatilag mindent azonnal megtalálunk rajta. Rögtön két böngészőt, zenei és videós szolgáltatásokat, időjárás előrejelző applikációt, de ott lesz gyárilag a Facebook, sőt a Netflix is.

Minden vicc nélkül: csak be kell kapcsolni és élvezni a használatát.

Az ítélet

Mindig nehéz ítéletet mondani egy olyan eszköz felett, ami képes volt magával ragadni minket a tesztidőszak során. Merthogy dacára a fentiekben kiemelt hibáknak és hiányosságoknak, a Xiaomi Mi 11 Ultra nagyon a szívünkhöz nőtt az elmúlt napokban.

Egy olyan telefonról van szó, amiről kis túlzással mindenki álmodik: erős, gyors, minden elemében magas minőséget képvisel, a legújabb technológiákat vonultatja fel és olyan precízen működik, mint egy svájci óra.

Mindehhez szédületes kamerás teljesítmény tartozik, egy ízig-vérig prémium háttér, azonban mi sokszor mégis azt éreztük, hogy ez a telefon nem ér annyit, amennyire a gyártó beárazta. Nagyon szeretjük a Xiaomi termékeit, imádjuk a jó ár-érték arányt képviselő megoldásait, de ezzel a modellel egy kicsit talán túllépték a határaikat.

A minőséget ugyanis bár megszoktuk a gyártótól, azt viszont kevésbé, hogy ilyen sokat kérnek egy okostelefonért, márpedig a Mi 11 Ultra szerintünk egy kicsit drágább annál, mint amennyit valójában ér, hiszen sokkal többe kerül, mint egy iPhone.

Ennek ellenére persze így is meleg szívvel ajánljuk azoknak, akik egy Xiaomi csúcsmodellt keresnek, hiszen elég kézbe venni, kipróbálni vagy egyszer elindítani a kamerát ahhoz, hogy beleszeressünk a telefonba.

Merthogy szerelem lesz első látásra, ez nem is vitás!

Xiaomi Mi 11 Ultra

Elérhető itt

ALZA.HU

ElőnyökHátrányok
Ízig-vérig luxuskategóriaTúl nehéz és túl nagy hátlapi kamera
Szédületes kamerás tudásKissé túlárazott
Piacvezető hardveres teljesítményFelesleges másodlagos kijelző
Elragadó kijelző 
Vezetékes és vezeték nélküli gyorstöltés 
Mindenből a legújabb technológia 
Erős szoftveres háttér