Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Cosori Premium II Chef Edition & Premium II Plus air fryer teszt

Utoljára frissítve:

Rögtön két air fryert is sikerült letesztelnünk a Cosori kínálatából. A Premium II Chef Edition és a Premium II Plus nem különböznek túlzottan, de mindkettő megállja a helyét a piacon.

Korábban már több forrólevegős fritőzt is kipróbáltunk a Cosoritól – legutóbb éppen a Cosori Dual Blaze Twinfry nyűgözött le minket –, így nagy örömünkre szolgált, hogy most egyszerre két terméket vehettünk górcső alá a gyártótól.

A legjobb Cosori air fryerek között is megtalálható Premium II Plus és Premium II Chef Edition valójában egymás testvérei, azonban néhány apróság tekintetében különböznek, amelyek nagyon lényeges szempontok lehetnek a választáskor. 

Az alábbiakban mindkét termékkel kapcsolatban megosztjuk tapasztalatainkat.

Cosori Premium II Chef Edition

Jellemzők

  • 12 féle sütési mód
  • Előmelegítő funkció
  • Újra melegítő funkció
  • Akár 205 Celsius fokig melegíthető
  • AdaptIQ funkció


Elérhető itt:

COSORI.HU – Hivatalos
alza.hu

Súly5.7 kg
Teljesítmény1700 watt
Hőtartomány75°-205°C
Űrtartalom6.2 liter
Programok12
Kiszolgálás3-5 fő
AszalásNincs

Mit találunk a csomagban?

A Cosori Premium II Chef Edition a gyártótól megszokott magas minőségű csomagolásban érkezik, kimagasló figyelmet szentelve arra, hogy a termék egyetlen eleme vagy tartozéka se sérülhessen szállítás során.

A mutatós dobozban egyébiránt az air fryer mellett találhatunk egy crisper tálcát, 50 darab papírtányért, valamint egy extra Cosori mappát, amelyben a felhasználói kézikönyv, egyéb ismertetők, valamint egy online receptkönyvhöz való hozzáférés is elbújt.

Egyetlen perc alatt beüzemelhető

Valamennyi Cosori air fryer nagy előnye, hogy gyakorlatilag felhasználásra kész állapotban kapjuk őket, így nincs más teendőnk, mint kicsomagolni, gondosan eltávolítani minden fóliát, csatlakoztatni az elektromos hálózathoz és azonnal el is kezdhetjük a sütést.

Nem árt körültekintően eljárni a csomagolással, hiszen a sütőkosárban található elemek rögzítéséhez is használnak rögzítőelemeket, így az első indítás előtt mindenképpen nézzük át a gépet.

Külsőleg a jól megszokott Cosori minőséget kapjuk

Amivel már az első indítás előtt képes volt lenyűgözni minket a Cosori Premium II Chef Edition, az a letisztult, modern és ízig-vérig prémium hatást keltő termékdizájn.

Minden illesztés tökéletes, a matt fekete test nagyon modern hatást kelt a konyhában, és a szellőzőnyílásait is sikerült ízlésesen elrendezni a tervezőknek.

Bár több, mint 6 literes sütőkosara van, méretét nem neveznénk túl nagynak – mindössze 30 centiméter széles és 32 centiméter magas –, egy átlagos konyhában tökéletesen elfér a konyhapulton. Egyetlen negatívuma, hogy gyűjti az ujjlenyomatokat, így a külső tisztítása gyakran okozhat nehézségeket.

A Cosori Premium II Chef Edition air fryer a gyakorlatban 

Technológiai háttér

Igencsak hangzatos ígéretekkel szolgál a vásárlók számára a Cosori Premium II Chef Edition. Olyan technológiákat alkalmazott a gyártó, mint az AdaptIQ, amely 360 fokban képes keringetni az étel körül a forró levegőt, ezzel biztosítva az egyenletes sütést, valamint a kívül ropogós, belül puha végeredményt.

Ez a gyakorlatban valóban jól működött, használata közben remekül átsültek az ételek, minden kellemesen ropogós és aranybarna lett, méghozzá az 1700 watt teljesítmény mellett gyakorlatilag percek alatt. 

Ezen felül kiemelendő még a Whisper Quiet technológia, aminek a lényege, hogy az eszköz mindössze 55 dB-es zajszinten dolgozik, és valóban hihetetlenül halk. Csak összehasonlításképpen: egy átlagos beszélgetés zajszintje 60 dB!

A tesztelés közben gyakran el is feledkeztünk róla, hogy sül az étel, pedig egy helyiségben tartózkodtunk az air fryerrel, ami jelentős pozitívum – különösen más forrólevegős fritőzökhöz képest.

Mit sütöttünk benne?

A Cosori termékét nagyon sokféle finomsággal kipróbáltuk. Sütöttünk benne Fornettis pogácsát, húst, pizzát, de többféle sültkrumplit is – méghozzá más-más módon, hogy teszteljük tulajdonságait.

Megfelelő beállítások mellett – számunkra minden elsőre sikerült – valóban prémium eredményt kaptunk, minden kellemesen átsült, omlós és puha lett, éppen olyan, mint amilyennek az adott ételnek lennie kell, egyáltalán nem hiányzott az olajban ázott íz. Sőt, kifejezetten élveztük, hogy az egyes fogások aromavilága jobban érződött az olajíz ellenében.

Ami nekünk ennél a modellnél nagyon hiányzott, az a kémlelőnyílás, hiszen főleg az ismerkedési fázisban gyakran jó lett volna megnézni, hogy miként készülnek az ételek, de erre csak akkor volt lehetőségünk, ha szüneteltettük a sütést és kihúztuk a kosarat.

Ez a modell egyébiránt csak felül süti az ételt, így ajánlott mindent legalább egyszer – nagyjából a sütés felénél – átforgatni egy kicsit, de a fentiekben említett AdaptIQ technológia miatt bizonyos ételeknél erre sem volt szükség.

Óriási programkínálat

Az air fryer nagyon sok előre programozott sütésmódot tartalmaz, így találunk külön beállításokat például a csirkének, a stake-nek, a zöldségeknek, de még a sültkrumplinak is többek között.

Természetesen mi magunk is beállíthatjuk, hogy milyen hőmérsékleten (maximum 205 Celsius fok), illetve milyen sokáig szeretnénk sütni a fritőzben, így nem kell mindenképpen ragaszkodnunk a rögzített módokhoz.

Különösen hasznosnak találtuk a melegítő funkcióját, így például a több órával korábban vásárolt lángosból néhány perc alatt teljesen friss ételt varázsolt, de az előmelegítést (pre-heat) is gyakran alkalmaztuk, nagyon jól felkészítette a fogásokat a sütési ciklusokra.

Az érintőképernyős kijelző remekül funkcionál

Az air fryer beállításait és irányítását egy nagyon látványos, a Reddot Award díjas termékdizájnhoz tökéletesen passzoló érintőkijelző biztosítja, ami nagyon kellemes és modern hatást nyújt, nem mellesleg pedig nagyszerűen működik is.

Mutatja a beállított hőfokot, a sütésből hátramaradt időt, de a legjobb, hogy valóban működik, tökéletesen reagál az érintésünkre, emiatt nagyon egyszerű kalibrálni vele minden beállítást.

Mivel fényes felület, ezért sajnos a legtöbb műveletnek nyoma marad, a kijelző ugyanis nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat, de ha a gép végzett, egy száraz papírtörlővel könnyedén tisztán lehet tartani.

A kijelzőn egyébiránt folyamatosan követhetjük a sütés állapotát, de ha végzett a gép, nem túl harsány, viszont jól hallható csipogással jelzi a munka befejezését.

Akár 3-5 főt is kényelmesen kiszolgál

Mint fentebb már említettük, az air fryer egy 6,2 literes sütőkosárral rendelkezik, ami egy kétfős háztartást képes volt úgy kiszolgálni, hogy bőven tudtunk volna még sütni benne nagyobb adagokat is.

Emiatt bátran kijelenthetjük, hogy egy nagyobb családban is megállja a helyét, akár 3-5 főt képes kiszolgálni kényelmesen, hiszen példának okáért a sütőkosara könnyedén elnyelt közel másfél kiló krumplit, egy 20 centiméteres pizzát, egy valamivel több mint 2 kilós csirkét, de még egy egész csomag Fornetti pogácsát is.

Tisztítása nem is lehetne ennél egyszerűbb

Különösen szimpatikus, hogy a termék sütőkosara olyan tapadásmentes anyagból készült, amit rendkívül könnyű tisztítani. Soha, semmi nem ragadt vagy nem égett rá, mind a sütőrácsról, mind a sütőkosárról egyszerű papírtörlővel el tudtuk távolítani a szennyeződéseket, de higiéniai okokból azért néha át is öblítettük.

Amint fentebb már írtuk, a készülék kijelzője és háza nagyon vonzza a koszt, egészen pontosan a port és az ujjlenyomatokat, de ennek a tisztán tartása sem okoz különösebb fejtörést az esetek többségében.

A Premium II Chef Edition egy újabb remek air fryer a Cosori kínálatában

Mindent összevetve tehát mi nagyon elégedettek voltunk a Cosori Premium II Chef Editionnel, a tesztelés minden pillanatát élveztük, a termék a mindennapjaink részévé vált, hiszen pillanatok alatt finom meleg ételt tudtunk tenni vele az asztalra.

Tetszett, hogy nagyon halk, hatékony és egyszerűen tisztán tartható, de a kapacitása és a teljesítménye miatt sem húztuk a szánkat egy pillanatig sem. Kicsit zavaró volt, hogy a sütőkosáron nincs kémlelőnyílás, illetve a külső felülete gyűjti a koszt, illetve az ujjlenyomatokat, de ezt leszámítva minket maximálisan meggyőzött a készülék teljesítménye.

Cosori Premium II Chef Edition

ElőnyökHátrányok
Sokféle sütési mód és beállításHiányzik a kémlelőnyílás
Elképesztően hatékony teljesítményA külső felülete gyűjti a koszt és az ujjlenyomatokat
Nagy kapacitás 
Könnyű tisztíthatóság 
Halk működés 
A konyha dísze válhat belőle 
Rendkívül egyszerűen működtethető 

Cosori Premium II Plus


Jellezmők

  • 11 féle sütési mód
  • Előmelegítő funkció
  • Kémlelőnyílás
  • Akár 205 Celsius fokig melegíthető
  • AdaptIQ funkció


Elérhető itt

Cosori.hu – Hivatalos

Súly5.7 kg
Teljesítmény1700 watt
Hőtartomány75°-205°C
Űrtartalom6.2 liter
Programok11
Kiszolgálás3-5 fő
AszalásNincs

Mivel a Cosori Premium II Plus gyakorlatilag pontosan ugyanazt tudja, mint a fentiekben bemutatott Chef Edition, az alábbiakban csak és kizárólag a különbségek bemutatására hagyatkozunk.

Ugyanazokkal az ételekkel teszteltük, ugyanazokat az eredményeket értük el vele és ugyanazt a pozitív összhatást váltotta ki, mint a fentiekben bemutatott típus, azonban a Premium II Plus-t mégis más tulajdonságai miatt szerettük meg. Lássuk!

Már nyársak is vannak a csomagban

A termék ugyanolyan minőségi, alapos és biztonságos csomagolásban érkezett, mint a Chef Edition, sőt még az air fryer kialakítása is annak kiköpött mása lett annyi különbséggel, hogy itt már van kémlelőnyílás a sütőkosáron, de erről később.

A dobozban a termék mellett találhatunk egy crisper tálcát, a szokásos Cosori mappát a felhasználói kézikönyvvel, az online receptekkel és az egyéb reklámanyagokkal, de a papírtányérok helyett itt öt darab nyársat és egy nyárstartót mellékeltek a csomaghoz.

Ez különösen jó hír azok számára, akik kedvelik a nyárson sült ételeket, a saslikot, hiszen a készülékben nagyon egyszerűen elkészíthetők lesznek ezekkel a kiegészítőkkel.

Hiányzik a re-heat mód

Pontosan nem tudjuk, hogy milyen indíttatásból, de a Cosori ebben a modellben 12 program helyett csak 11-et ad a felhasználóknak, ugyanis kivették belőle a re-heat funkciót.

Ez elsőre nem tűnik katasztrófának, de mi nagyon gyakran használtuk melegítésre a másik modellt, és itt is nagyon örültünk volna ennek a lehetőségnek.

A kémlelőnyílás nagy extra 

A két air fryer közti legnagyobb különbség, hogy a Premium II Plus esetében van kémlelőnyílásunk a sütőkosárra. Ez kezdők és haladók számára egyaránt fontos extra, hiszen a valódi sütők hatását kelti ezzel a készülék.

Mivel van belső világítás, ezért segítségével folyamatosan nyomon tudjuk követni a sütési folyamatot anélkül, hogy rendszeres időközönként megszakítanánk az ellenőrzéssel, amihez a másik típusnál folyamatosan ki kellett húzni a sütőkosarat.

Valaki szerint ez felesleges funkció, másoknál azonban biztosak vagyunk benne, hogy befolyásolja a döntést, hiszen a két változat közül ez az extra nagyon fontos lehet a gyakorlatban.

A Cosori Premium II Plus air fryer is hozza a kötelezőt

Összességében ezzel a termékkel is maximálisan elégedettek voltunk a tesztidőszak során, bár – talán a kémlelőnyílás hővesztesége miatt – a Premium II Plus egy kicsit talán több odafigyelést igényel, mintha több időre lett volna szüksége az ételek elkészítéséhez.

A különbség nem számottevő, de azért fontosnak tartottuk megjegyezni, mint ahogyan azt is, hogy ez a forrólevegős fritőz nemcsak a nevében prémium, hanem valóban minden tekintetben ilyen érzetet nyújt a felhasználók számára.

Nagyon egyszerűen lehet benne sütni, konyhai tapasztalat nélkül is komoly sikerélmények érhetők el vele, miközben az összes olyan előnyös tulajdonság kiemelhető itt, ami a Chef Editionnél elhangzott. 

Ha nem szeretnénk csalódni és egy igazán jó air fryert akarunk, a Cosori mindkét terméke jó választás lehet.

Cosori Premium II Plus

Elérhető itt

Cosori.hu – Hivatalos

ElőnyökHátrányok
Van kémlelőnyílás a sütőkosáronHiányzik a re-heat mód
Nyársakat is kapunk hozzáKönnyedén koszolódik a külseje
Sütési teljesítménye egyenesen lenyűgöző 
Nagyon egyszerűen tisztán tartható 
11 előre programozott sütésmód 
Meglepően halk működés 
Minden téren prémium megoldások 

Kapcsolódó anyagunk:

A legjobb forrólevegős fritőzök (2024)

Cosori Premium II Chef Edition & Premium II Plus
Prémium minőség, lenyűgöző teljesítmény
A Cosori Premium II Chef Edition és Plus igazán kiváló minőséget biztosít azoknak a személyeknek, akik magas szintű kulináris élményekben szeretnének rész venni.
9.2
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával