Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Az elektromos roller mely alkatrészei szerelhetők otthon?

Meghibásodott az elektromos rollerünk, és szeretnénk otthoni körülmények között megjavítani? Aktuális cikkünkben összegyűjtöttük az összes lehetőséget, ami ilyenkor szóba jöhet.

Mint minden mozgó alkatrésszel rendelkező jármű esetében, úgy természetesen az elektromos rollereknél is rendszeresen gondot okoznak a kisebb-nagyobb meghibásodások, amelyek általánosságban inkább a karbantartás körébe tartozó megoldásokat igényelnek.

Aki gyerekkorában sokat szerelt kerékpárt, vagy volt hagyományos rollere, talán érez magában annyi magabiztosságot, hogy egy elektromos roller javításának is nekifogjon. Erre az esetre az alábbiakban összegyűjtöttük a legfőbb alkatrészeket, amelyek házilag is egyszerűbben cserélhetők.

Fontos ugyanakkor, hogy nem termék- vagy márkaspecifikus cikk következik, hanem egy általános megközelítést alkalmazó írás, hiszen az már a nagy elektromos rolleres kutatásunkból kiderült korábban, hogy a piac rendkívül széles, és rengeteg különféle termék közül válogathatunk.

A legtöbb probléma esetén érdemes szervizhez fordulni

Mielőtt azonban alaposabban is belevágnánk a témába, érdemes kiemelni, hogy bár sokan talán úgy érzik, képesek megjavítani egy elektromos rollert, a valóságban azonban ezek az eszközök sokkal összetettebbek és nagyobb szaktudást igényelnek, mint gondolnánk.

Ennek megfelelően a nagyobb meghibásodások esetén jobb a szerviz segítségét kérni, aminek több oka is van. Ezek a következők:

Garantáltan jó minőségű alkatrészek

A legnagyobb probléma egy elektromos roller javításánál (is) a megfelelő minőségű alkatrészek beszerzése. Laikusként sajnos nagyon nehéz eldönteni, hogy mire kell odafigyelni például egy új abroncs vásárlásánál, így könnyedén belefuthatunk egy gyengébb minőségű darabba.

Ez pedig nemcsak azért bosszantó, mert nehezebb vele dolgozni, hanem sok esetben ráfizetéses is lehet a javítás, hiszen rövidebb távon többször fizethetjük ki ugyanazt a cserét, így összességében többet költünk, mint ha csak egyszer fizettünk volna egy szervizben, ahol jó esetben még garanciát is kapunk a cserére.

Megfelelő szerszámok

Az elektromos rollerek tipikusan olyan eszközök, amelyek szerelése vagy javítása gyakran speciális szerszámokat igényel. Egy alapos szereléshez rengeteg kulcsra, csavarhúzóra és egyéb eszközre lesz szükségünk, amelyek zöme a legtöbb háztartásban nem tekinthető az alapvető barkácskészlet részének.

Ezzel ellentétben egy szervizben rengeteg olyan célszerszám található, amelyek megkönnyítik, felgyorsítják, nem mellesleg pedig szakszerűbbé teszik a munkát, legyen szó akár egy egyszerű kerékcseréről, akár valami bonyolultabb beavatkozásról.

Szaktudás és gyakorlat

Ami azonban vitathatatlan előnye egy szerviznek, az a szaktudás és a gyakorlat, hiszen általában kevesen szednek szét naponta többször elektromos rollereket, egy forgalmasabb javítóműhelyben viszont napi szinten akár több tucattal is találkozhatnak a dolgozók.

Ennek köszönhetően nemcsak az alkatrész cseréje, hanem konkrétan a szétszerelés és az összerakás is magasabb színvonalon valósulhat meg, hiszen ez a folyamat legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen minőségű alkatrész kerül a rollerbe.

Amikor feltétlenül érdemes a szervizt választani

A fentieken túl fontos kiemelni, hogy természetesen vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem ajánlott otthoni körülmények között nekikezdeni a javítási munkálatoknak, mert ez biztonsági okokból túl rizikós, esetleg fennáll annak az esélye, hogy még nagyobb kárt okozunk a járműben. Tipikusan ilyen eset például, ha a komplett elektromotort kell kicserélni a rolleren, vagy az akkumulátor vált csereéretté, hiszen ezeket az alkatrészeket könnyű rosszul bekötni.

Természetesen nekünk kell tisztában lennünk azzal, hogy mennyire kezeljük magabiztosan a szerszámokat, illetve mennyire értünk a szereléshez. Amennyiben korábban még soha nem volt dolgunk ilyesmivel, inkább egy egyszerűbb kerékcserét se vállaljunk be otthon.

A gumi- vagy a fékrendszer cseréje és javítása egyébként is kényes téma, hiszen mindkettő nagyon fontos szerepet játszik a közlekedés biztonságában, ezáltal rendkívül lényeges, hogy jól, biztonságosan és megbízhatóan működjenek.

Az elektromos rollerek otthon szerelhető alkatrészei

Amennyiben mégis úgy éreznénk, hogy szívesen nekiállnánk otthoni körülmények között az elektromos rollerünk szerelésének, akkor az alábbi alkatrészekkel és kiegészítőkkel érdemes próbálkozni, hiszen a többségük hasonló módon működik, mint amit a kerékpároknál korábban már megszokhattunk.

Gumicsere

Minden elektromos rollernél az egyik legáltalánosabb kopóalkatrész a gumi. Főként a minőségtől és a használat gyakoriságától függ, hogy milyen hamar érkezik el a csere ideje, azonban sokkal jellemzőbb, hogy a jármű defektet kap, és emiatt van szükség új gumira.

Ilyen esetben két lehetőség közül választhatunk, vagyis

  • szerelhetünk ismét belső és külső gumit a rollerre;
  • vagy tömör gumira válthatunk.

Tömlős gumi cseréje elektromos rolleren

Amennyiben ragaszkodnánk a tömlős gumis megoldáshoz az elektromos rollerünknél, akkor a csere során ugyanazt a megoldást kell követnünk, mint a kerékpároknál. Az első lépés, hogy levegyük a helyéről a komplett kereket, majd a leeresztés után egy csavarhúzóval vagy egy defektjavító szettben található feszítővel leválasztjuk róla a külső és a belső gumit.

Az összerakáskor előbb egy kis hintőport szórunk az új külső gumi belső felébe, majd az egyik peremét kézzel felhelyezzük az abroncsra úgy, hogy az egyik oldala szabadon maradjon. Ezt követően belefűzzük a belső tömlőt, miközben odafigyelünk a szelep megfelelő elhelyezkedésére.

Miután a tömlő a helyére került, a külső gumi még kívül maradt peremét apránként, körkörös formában bepattintjuk a helyére. Ügyeljünk arra, hogy a belső gumit ne csípjük az abroncs és a felni közé!

Ha kézzel nem megy, egy csavarhúzó vagy egy defektjavító szettben található feszítő segítségével próbáljuk meg a helyére pattintani a külsőt. Ha készen vagyunk, csak felpumpáljuk a kereket, és a roller rögtön használható lesz.

Tömör gumi cseréje elektromos rolleren

A tömlős kialakítás mellett egyre népszerűbb az elektromos rollerek esetében a tömör gumi használata. Ennek oka az, hogy egy teljesen defekttűrő kialakításról van szó, hiszen nincs benne belső tömlő, ráadásul a gumi cseréje is sokkal egyszerűbb.

A tömör gumi gyakorlatilag olyan, mint a tömlős megoldás külső abroncsának egy erősített változata, amely speciálisan merevített kialakításának köszönhetően önmagában is elegendő ahhoz, hogy elláthassa a feladatát.

A cseréje is lényegesen egyszerűbb, hiszen nem kell odafigyelni a belsőre, csak eltávolítjuk a régi, kopott vagy defektes gumikat, felpattintjuk a felnire a tömör gumit, és a visszaszerelést követően a rollert azonnal használatba vehetjük.

A fékbowden cseréje

A legtöbb elektromos roller olyan bowdenes megoldáson alapuló fékrendszerrel rendelkezik, mint a hagyományos kerékpárok. Amennyiben tehát cseréltünk már fékbowdent korábban, akkor a rollerünk esetében sem lesz nehezebb a dolgunk.

Bár ritkán van szükség rá, a legtöbbször általában elegendő a bowden meghúzása vagy feszesítése, de ha elszakad, akkor nincs más teendőnk, mint ugyanúgy visszatenni az újat, ahogyan eltávolítottuk a régit.

Miután a problémás bowdent leszereltük a helyéről, az új alkatrész speciálisan kialakított végét egyszerűen beakasztjuk, majd a kábelt végigvezetjük a helyén, a másik végét pedig megfelelő feszesség mellett célszerszámok segítségével rögzítjük a fékszerkezethez.

Fontos kiemelni azonban, hogy amennyiben nem ismerjük a fékrendszer pontos beállításának mikéntjét, akkor bízzuk inkább szervizre a feladatot, hiszen a roller egyik legfontosabb biztonsági rendszeréről van szó.

A hátsó sárvédő cseréje

A hátsó sárvédő szintén egy olyan alkatrész, amely könnyen cserélhető házilag. Sérülékeny elem, ezért gyakran törik vagy deformálódik, a cseréje azonban a legtöbbször alig néhány percet vesz igénybe.

Nincs más teendőnk, mint eltávolítani a régi elemet, majd a megfelelő csavarok segítségével rögzíteni az újat, és elektromos rollerünk ismét biztonságosan használható lesz.

A lámpa cseréje

Szintén gyakori probléma, ha egy elektromos rolleren megsérül vagy egyszerűen tönkremegy a lámpa. A legtöbb modell esetében a hátsó világítás kapcsán szembesülhetünk problémákkal, azonban jó hír, hogy megfelelő a cserealkatrésszel könnyedén tudjuk orvosolni a bajt.

Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy különösen a hátsó lámpák érintettsége esetén gyakran alaposabban is szét kell szedni az elektromos rollert, hiszen a kiegészítőt csatlakoztatni kell a központi rendszerhez, amit a legtöbb gyártó a vázszerkezeten, a burkolat alatt elvezetett kábellel oldott meg.

Emiatt sokszor több elemet is le kell szerelni ahhoz, hogy a régi lámpát el tudjuk távolítani. Az új alkatrészt ezzel szemben csak fel kell csavarozni a helyére, majd a kábelt elvezetni a kijelölt helyen, végül pedig a lámpát csatlakoztatni a roller elektromos rendszeréhez.

A legtöbbször szerencsére komplett, előre bekábelezett, csatlakozóval ellátott alkatrészt kapunk, ha új lámpáról van szó, így különösebben nagy fejtörést nem okoz majd a folyamat.

A csengő cseréje

Bár ritkán hibásodik meg, a csengő szintén egy olyan kiegészítő a legtöbb elektromos rolleren, amelyet nagyon egyszerűen ki tudunk cserélni. Ezt a kormányra szerelhető klasszikus megoldást úgy tervezték, hogy a felhelyezése kifejezetten egyszerű legyen.

Elegendő a rögzítőcsavart kilazítani ahhoz, hogy a csengőt egyszerűen felcsúsztathassuk a kormányszerkezetre, majd miután alaposan meghúztuk a csavart, és rögzítettük a kiegészítőt, a rollert ismét használatba vehetjük.

A kiegészítők felszerelése egyszerűbb házilag

Az alkatrészek cseréi mellett jellemzően sokkal gyakoribb, hogy az elektromos rollereken a kiegészítők felszerelésére kerül sor házilagos formában. Ennek oka részben az, hogy nagyon sok extra dolog érhető el ezekhez a járművekhez, másrészről pedig az sem elhanyagolható, hogy az ilyen termékeket kifejezetten az utólagos szerelésre tervezték.

Hogy milyen kiegészítők érhetők el manapság az elektromos rollerekhez? Például különféle visszapillantó tükrök, a használatot megkönnyítő ülések, palacktartók, de még biztonsági zárak is, amelyek többségét jellemzően egy-két csavar segítségével, különösebb megerőltetés nélkül tudjuk rögzíteni a járműre.