Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Sony WF-1000XM4 vezeték nélküli fülhallgató teszt

Az audio termékek világában a Sony tradicionális szereplőnek számít, fejhallgatói, hangszórói évtizedek óta jelen vannak a piacon. A TWS (True Wireless Sound) termékek megjelenésekor sem váratott magára sokat, és belépett erre a piacra. Ebben a kategóriában a vezeték nélküli fülhallgató tesztünk jelen alanya a japán márka legújabb modellje, ami röviden az 1000X néven fut.

Főbb jellemzők

 • felsőkategóriás headset 
 • LDAC hangkodek támogatással 
 • hosszú üzemidő
 • aktív zajszűrés
 • letisztult design

Elérhető itt

alza.hu
muziker.hu


Specifikáció:

 • Kialakítás: inear
 • Védelem: IPX4 cseppálló
 • Üzemidő: akár 8 óra zajszűréssel (füles) + 24 óra (tok)
 • Zajszűrés: igen
 • Multipoint támogatás: nem
 • Támogatott kodekek: AAC, SBC, LDAC
 • Töltés: USB-C és vezeték nélküli 
 • 6 mm erős neodímium mágneses hangszóró
 • Bluetooth 5.2 csatlakozás

Műanyagmentes, fenntartható csomagolás 

A Sony igyekezett olyan dobozt és csomagolást alkotni, ami lehetőleg műanyagmentes és könnyedén újrahasznosítható. Ezért a WF-1000XM4 bolti egységcsomagja a headseten és a hozzá való kiegészítőkön kívül gyakorlatilag kizárólag papíralapú csomagolóanyagot tartalmaz.

A töltőtokot is egy vékony papírral vonták be és a doboz egésze karton. Vannak, akik szeretik megtartani a termék csomagolását, azok viszont, akik röviddel a vásárlást követően már nem tartanak igényt a dobozra, egyszerűen a szelektív papírgyűjtőbe helyezhetik, így a körforgásos gazdaság részeként valami új születhet belőle.

Az igényes dobozt felnyitva rögtön a hosszúkás kialakítású, nem túl nagy töltőtokot vehetjük ki. A kagyló stílusú, felfelé nyitható lekerített tok mérete zsebbarát, kis helyen és könnyedén elfér akár ruházat, akár táska zsebében.

Ha az előző generációhoz, a WF-1000XM3-hoz hasonlítjuk, akkor maga a tok 40%-kal lett kisebb, illetve a fülhallgató méretéből is sikerült 10%-ot lefaragni, így a technológiát felhasználva az új modell ezen a téren is praktikusabbá vált.

A dobozban amúgy katonás rend van, a headseten kívül kapunk két extra fülpárnát, illetve egy USB-C kábelt, valamint részletes leírást ill. infografikát a gyors installáláshoz.

Elegáns design, hasznos adottságok

A tok fekete színű, matt felülettel. A Sony WF-1000XM4 visszajelző LED-je pont a felnyitható rész alatt van, ezzel igazán illeszkedik a visszafogott dizájnhoz, és kellemes látványt nyújt. A bölcső hátsó felén USB-C csatlakozó található a töltéshez.  Kábelen keresztül kb. 1,5 óra alatt lehet feltölteni 0-ról 100%-ra, viszont a telefonokhoz szánt Qi töltőre helyezve vezeték nélkül is képes töltődni (továbbá a kompatibilis telefonokról is a hátlapon keresztül).

Ezzel a 1,5 órás töltéssel 8 óra zenehallgatás hozható össze zajszűréssel együtt, illetve anélkül akár 12 óra is, ami nagyon jó értéknek számít. A teljes üzemidő a töltőtokkal pedig akár 24 órára is kiegészíthető.

A fülhallgatók amolyan bogyós kialakítást kaptak, erről azt érdemes tudni, hogy nincs hosszú száruk, ami túllógna a fülkagylón. Az alsó részén egy aranyozott gyűrű kiállás van, amelyre elsőre azt hihetnénk, hogy egy nyomógomb, de nem – a mikrofonok helyezkednek el benne. A felette lévő nagy, lapos felület azonban érintésérzékeny, és itt lehet különböző gesztusokkal vezérelni a headsetet.

Azoknak, akiknek kisebb méretű a fülkagylójuk, előfordulhat hogy a Sony 1000X kevésbé lesz kényelmes a nagy mérete miatt. A fülpárnák tekintetében azonban háromféle opciót kapunk (S, M és L méretek), ezeket különböző belső színekkel jelöli a gyártó.

Az illesztéken belül ez a színes rész nem csak dizájn, a megszokott gumi harangok helyett ezekre a fülhallgatókra masszív szivacsos réteg került, ami az egyedi hangzás mellett még jobb hangszigetelést biztosít. Ezt a szivacsot a fülbe helyezés előtt érdemes összenyomkodni, így tökéletesen és kényelmesen illeszkedik a hallójáratban.

A fülesek bírják a párát, esőt, izzadságot (IPX4 védelem), de ez manapság már nem is kuriózum, inkább elvárás egy szabadban és szabadon viselhető terméknél. Tapasztalatunk szerint mozgás közben is jól tart, így jó eséllyel például futás közben sem kell félni hogy kiesik a fülünkből.

Beüzemelés, használat és funkciók

Az első használathoz le kell tölteni a telefonra a Sony | Headphones Connect alkalmazást, ami elérhető Androidra és iOS-re is. Ebben érhető el minden okos beállítás a fülhallgatóhoz. A tesztelés során a firmware ugyan elég lassan jött le a telefonra, de onnan a fülesre már gyorsan megoldódik.

Sajnos az alkalmazás jelenleg még nem érhető el magyar nyelven, ezért elsősorban angolul tudjuk használni. Működése viszont szerencsére egyszerű és közérthető, jól lehet benne navigálni, így szolid angol tudás mellett sem kell félni tőle. Sok látványos és pár tényleg jól használható beállítást találunk az appban, a dizájn pedig kimondottan ízlésesen néz ki.

Az alkalmazásban a fülhallgatók és a tok töltöttségi szintjét is nyomon tudjuk követni, illetve 30%-os töltöttségnél értesítéssel jelez. Az érintési felülethez be tudjuk állítani a különböző gesztusokat és azok funkcióit, így teljes mérétkben a saját igényeinkre szabhatjuk.

Szerintünk az Ambient Sound funkció nagyon jó, segít a zajszűrést úgy állítani, hogy ne “süketítsen” teljesen. Így például a városi közlekedés zajait tompítja ugyan, de közben mégis hallhatjuk a környezetet. A zajszűrési beállítások ráadásul konkrét helyekre, helyzetekre is szabható, így mondjuk a munkahelyen teljesen más ANC profil lehet aktív, mint mondjuk az utcán. 

Érdekes funkció a Speak to Chat, amely lényege, hogy ha beszélnek hozzánk, vagy mi beszélnénk, akkor a fülünkben lévő headset lehalkítja a zenét. Ez jól is működhetne, de kicsit bizonytalan még, mert akkor is képes lehalkulni, ha szimplán köhintünk egyet.

Nem marad ki természetesen az Equalizer funkció sem, az előre beállított profilok mellé saját ízlésre is beállítható a hangszín. 

A méretes 6 mm-es hangszórónak köszönhetően a hangzásvilág átlagon felülinek mondható, kellően hangos és szép a hangzásvilág. Bár azt érdemes hozzátenni, hogy nagyobb hangerőn igazán zúzós zeneszámokba már képes beletorzítani, de normál hangerőn klassz a basszus és részletgazdag minden tartomány.

A Bluetooth 5.2-es csatlakozáson keresztül a fülhallgató támogatja az SBC és AAC hangkodekeket, továbbá nem meglepő módon a Sony saját fejlesztésű LDAC kodekje sem maradt ki. Utóbbit ki lehet használni például a Tidal streaming szolgáltatóval is.

Az ítélet

A Sony WF-1000XM4 képeségeit tekintve a TWS headsetek felső kategóriájában helyezkedik el, ami az árán is érzékelhető. Ha a nemrég tesztelt HUAWEI Freebuds 5i-hez hasonlítjuk, amely kb. fele ennyibe kerül, érezhető a középkategória és a felsőkategória közötti különbség. Hiszen a Sony vezeték nélküli fülhallgatója eleve gyorsabban tölt és hosszabb az üzemideje, sőt már alkalmas vezeték nélküli töltésre. Emellett ha nem is extra mértékben, de nyilván a hangzása is szebb és komplexebb élményt nyújt. 

A kérdés persze mindig az, hogy vajon ezek az extrák, vagy maga a brand kinek mennyit érnek. Ha körbenézünk ebben a kategóriában, a HUAWEI, az Apple és a Samsung is jelen van hasonló képességekkel rendelkező termékkel, talán kicsit még olcsóbb árfekvésben is, de éppen ezért érdemes mindenkinek átgondolni a saját preferenciáit, és hogy pontosan mire és milyen közegben szeretné használni a headsetet. 

Elérhető itt

ElőnyökHátrányok
Egyszerű, de elegáns dizájnMagasabb ár
Jó hangzás és LDAC támogatásElső beállítás időigényes
Vezeték nélküli töltésÉrintőfelületek használatát meg kell szokni
Kiváló zajszűrés
Hosszú üzemidő