Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Valóban hatékonyak a légtisztítók? Mit mondanak a kutatások?

Gyakran hallhatjuk, hogy a légtisztítók megbízható megoldást nyújtanak a beltéri levegőminőséggel kapcsolatos egészségügyi problémákra, de valóban hatékonyan tisztítják a levegőt? 

A rövid válaszunk az, hogy igen, de csak bizonyos mértékig. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan működnek a légtisztítók, és pontosan miben lehetnek a segítségedre.

A légtisztítók hasznosak lehetnek otthonunk levegőjének javításában, a páratartalom növelésében, a levegőszennyezés korlátozásában, és általában véve az adott helyiség levegőjének tisztán tartásában.

A legtöbb jelenlegi kompakt, hordozható készüléket a részecskék és a gázok szűrésére tervezték, azonban egy szűrő nem tudja elvégezni a teljes munkát mindenféle szennyező anyagra. Egyes légtisztítók többféle szűrőt tartalmazhatnak, így az egyik a részecskék, a másik pedig a gázok, illékony szerves vegyületek vagy esetleg a kellemetlen szagok ellen kínál megoldást.

Hogyan működnek a légtisztítók?

Annak ellenére, hogy különböznek egymástól, a hordozható légtisztítók általában hasonló elven működnek. Ventilátorokat használnak abból a célból, hogy beszívják a levegőt egy vagy több szűrőn keresztül, vagyis megszűrjék a különböző szennyeződéseket, majd visszajuttassák a tisztább levegőt a helyiségbe.

A légtisztítók különböznek az alábbiak szerint:

 • a használt szűrők típusa és száma
 • mekkora területhez javasoltak
 • mennyi levegőt szívnak be a szűrőn keresztül (köbméter/perc értékben kifejezve)
 • mennyire hatékonyan gyűjtik be a szennyeződéseket a beltéri levegőből (erről informál a százalékos hatékonysági ráta)
 • a tiszta levegő szállítási ráta (CADR), vagyis mennyi tiszta levegőt szállítanak
 • a súly és a könnyű szállíthatóság
 • milyen szennyeződésekre összpontosítanak (allergének, penészgomba, dohányfüst, kipufogógázok, szerves vegyületek, kellemetlen szagok)
 • a szennyezőforrás erőssége

Az egyik legfontosabb szempont egy légtisztítónál maga a szűrő. A legjobb választás a részecskék szűréséhez egy olyan eszköz, amely HEPA-szűrővel van ellátva, mely legalább 99,5%-os hatékonyságot nyújt az olyan részecskék begyűjtésében, amelyek 3 mikronnál kisebbek. Általában ez a részecskecsoport magában foglalja a pollent, a port, a nedvességet, a baktériumokat, a vírusokat és a szennyeződéseket.

A HEPA-szűrő hatékonysága attól függ, hogy mennyire szorosan vannak összekapcsolva a benne lévő szálak. Ez általában MERV 12-től MERV 17-ig terjedő értékként van kifejezve. Legalább MERV 13-as szűrőt célszerű választani.

Másik fontos tényező a tiszta levegő szállítási ráta (CADR). Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyi tiszta levegőt keringet vissza az eszköz. Általános ajánlás szerint elmondható, hogy a légtisztító CADR értéke legalább a szoba területének kétharmada kell hogy legyen.

Bizonyos légtisztítók a CADR értékeket három konkrét típusú szennyeződésre bontják le: dohányfüst, por és pollen. Ezek a kis, közepes és nagy méretű részecskéknek felelnek meg. 

Milyen típusai ismertek?

A HEPA-szűrős légtisztítók mechanikai úton képesek kiszűrni a levegőben található részecskéket (port, pollent, allergént). A szénszűrős berendezések a por mellett a gázokkal, gőzökkel szemben is felveszik a harcot. 

Az ionizációs légtisztítók módosítják a negatív töltésű ionok mennyiségét a légtérben abból a célból, hogy megkössék a mikroszkopikus szennyeződéseket.

Az UV-fénnyel működő légtisztítók a technológia révén a levegőt a mikroszkopikus organizmusoktól tisztítják meg, például vírusoktól és baktériumoktól.

Azonban sem az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA-USA), sem a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA-USA) nem tanúsítja a légtisztító eszközöket, illetve nem is javasolnak konkrét légtisztító eszközöket vagy gyártókat.

Valóban hatékonyak a légtisztítók?

Ez a legtöbbünk által feltett kérdés a légtisztítókkal kapcsolatban. Ahogyan korábban már írtuk: igen, de csak bizonyos mértékig. Ez ugyanis számos tényezőtől függ:

 • az otthonunkban található szennyező anyagok, részecskék típusától
 • a lakás szellőzésétől
 • a megtisztítani kívánt terület méretétől
 • az általunk használt légtisztító eszköz típusától és a szűrők számától
 • a készülék CADR (tiszta levegő szállítási ráta) értékétől
 • attól is, hogy mennyire következetesen használjuk a légtisztítót

A helyzetet bonyolítja az is, hogy a részecskék azonkívül, hogy a levegőben vannak jelen, beágyazódhatnak a bútorokba, ágyneműkbe és a szőnyegekbe is, valamint felhalmozódhatnak kemény felületeken is, a falakon és a mennyezeten. Tehát otthoni takarítási szokásaink is befolyásolhatják, hogy mennyi munka vár a légtisztítóra.

Javíthatnak-e az egészségünkön?

A Világegészségügyi Szervezet szerint a háztartási légszennyezésnek való kitettség súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például szívbetegség, idült obstruktív tüdőbetegség (COPD) és tüdőrák.

Az EPA (Környezetvédelmi Ügynökség – USA) szerint a hordozható HEPA légtisztítók pozitívan befolyásolhatják az allergia és asztma tüneteit, valamint a szív- és érrendszeri állapotot is. Az előnyök mértéke azonban kicsi lehet, és ezek az előnyök nem feltétlenül csak a légtisztítók használatának köszönhetőek. 

Mit mondanak a kutatások?

A légtisztítók segíthetnek csökkenteni az allergiás tüneteket a beltéri levegő allergénterhelésének csökkentésével.

Mérsékelhetik az asztma tüneteit azáltal, hogy a rohamok kiváltó tényezőinek, például a por-, a füst- és a pollenszennyeződések mértékét csökkenti.

Ezenfelül redukálják a porrészecskék mennyiségét is, amelyek általában 5 mikronnál kisebbek, így a legtöbb HEPA légtisztító hatósági tartományába esnek.

A készülékek segíthetnek az allergének mennyiségének csökkentésében, gondolunk a háziállatok szőrére, illetve a hámsejtekre.

Némelyik modellt bevethetjük a vírusokat tartalmazó levegőrészecskék mennyiségének redukálására is. Ehhez viszont a részecskéknek 0,1 és 1 mikron közötti mérettartományba kell esniük az EPA szerint. A gyártók erre részecskeeltávolítási hatékonyságként hivatkoznak: például „eltávolítja azon részecskéket, amelyek 0,1 μm [mikron] méretűek vagy annál kisebbek”. 

Láthatjuk, hogy számos előnnyel rendelkeznek, ami azt is jelenti, hogy bizonyos mértékben kedvezőbb feltételeket teremthetnek, ennek ellenére nem szabad komoly egészségügyi változásokat várni kizárólag a légtisztítók alkalmazásától.

Szeretnél még többet megtudni ezekről a készülékekről? A legjobb légtisztítók vásárlási tanácsadónkban választ kaphatsz a kérdéseidre!

Felhasznált forrás:

Kristeen Cherney, Karen Lamoreux: Do Air Purifiers Actually Work?

https://www.healthline.com/health/allergies/do-air-purifiers-work

(2023. április 24.)

Kutatások:

Household air pollution:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/household-air-pollution-and-health

Residential Air Cleaners:

https://www.epa.gov/sites/default/files/2018-07/documents/residential_air_cleaners_-_a_technical_summary_3rd_edition.pdf

Efficacy of air purifier therapy in allergic rhinitis:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29549698/

The Removal of Airborne Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) and Other Microbial Bioaerosols by Air Filtration on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Surge Units:

https://academic.oup.com/cid/article/75/1/e97/6414657