Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Mi Box S – TV okosító teszt

Leteszteltük az aktuális piac egyik legjobb ár-érték arányát kínáló TV okosítóját, a Xiaomi Mi Box S pedig várakozásainknak megfelelően teljesített, azaz gyorsan levett minket a lábunkról.

Főbb jellemzők

  • Streamelés akár 4K minőségben
  • Extra távirányító, amivel a hangirányítás is megvalósítható
  • Rendkívül egyszerű beüzemelés és használat
  • Netflix, Youtube, HBO GO és egyéb szolgáltatások a televízión
  • Kimagasló tudás az alacsony árcédula ellenében

Elérhető itt

Árukereső.hu


Miután sokan nem szeretnék nagyobb költségekbe verni magukat egy okos TV megvásárlásával, de szívesen néznének Youtube-ot, Netflix-et vagy HBO GO-t hagyományos LED TV-jükön, ezért rendkívül felkapottá váltak a különféle TV okosító berendezések.

A Xiaomi Mi TV Stick korábban már járt is a Teszt Plussz magazin szerkesztőségében, kapcsolódó tesztünkben az eszközt a belépő kategória egyik legjobbjának kiáltottuk ki, azonban elérkezett az idő, hogy ránézzünk végre a nagyobb testvér tudására is.

Ennek az oka leginkább az volt, hogy nagy TV okosító kutatásunkban korábban a legjobb választásnak neveztük a Xiaomi Mi Box S-t, így most alaposabban kézbe vettük és hetekig teszteltük az aprócska berendezést, amivel kapcsolatban csak megerősíteni tudjuk, hogy az ár-érték arány tekintetében nincs jobb nála a piacon. Ne szaladjunk azonban ennyire előre.

Xiaomi Mi TV Stick vs. Xiaomi Mi Box S

Mielőtt alaposabban belemerülnénk a Xiaomi Mi Box S bemutatásába, nagyon fontos letudnunk egy kötelező összehasonlítást már itt a legelején.

A kimagasló minőségű és nagy tudású termékeiről ismert kínai gyártó ugyanis a belépő szinten rögtön két terméket is kínál, és miközben cikkünk írásának időpontjában a Mi TV Stick 16 ezer forint körüli áron érhető el, addig a Mi Box S alig 22 ezerért megy.

Hogy mekkora különbséget jelent ez a plusz hatezer forint a nagyobb testvér javára? Röviden és tömören összefoglaljuk a különbségeket, hogy már itt az elején eldönthető legyen: érdemes-e kiadni azt a plusz összeget.

A legfontosabb különbségek

  • A Mi Box S termékdizájnja határozottan robusztusabb, komolyabb összhatást kelt, inkább set top box-ra vagy mini PC-re emlékeztet, mint egy túlméretezett pendrive-ra.
  • A HDMI port mellett a drágább típuson USB- és Audio csatlakozó is található, aminek hála rengeteg extra funkcióval kecsegtet.
  • A belső hardver sokkal erősebb lett a Mi TV Stick-hez képest, így bár szoftveresen ugyanazt kapjuk, az operációs rendszer azonban érezhetően dinamikusabban működik.
  • A legfontosabb különbség pedig, hogy a Mi Box S képes már a 4K tartalmak streamelésére is, ami a kisebb testvérnek nem megy.

Csomagolás, termékdizájn

A csomagolás tekintetében a Xiaomi Mi Box S egyáltalán nem okoz csalódást, a gyártótól megszokott minőséget kapjuk a kisebb testvérnél már látott narancssárgás dobozkával kiegészülve, melynek a méretei alaposan megnövekedtek.

Már a doboza eladja a terméket

Közel akkora dobozkában érkezik a TV okosító, mint egy okostelefon, de ahhoz mérten vékonyabb karton, illetve könyvszerű nyitás vár ránk, miközben az egész csomagolás olyan küllemet kapott, hogy az rögtön eladja a terméket bárkinek, aki ilyen eszközt keres.

A doboz frontoldalán látható csinos kép – mely ráadásul a logóval együtt kiemelkedik, matricaszerű hatást kelt –, miközben rögtön kiderül, hogy milyen sok szolgáltatást támogat, hogy a csomagból nem hiányzik a HDMI kábel, de bármelyik oldalát is nézzük, csupa-csupa előnyös tulajdonság tárul elénk.

A doboz baloldalán a kiegészítőket vehetjük szemügyre, a jobboldalon az egyszerű beüzemelést népszerűsíti a gyártó, míg a doboz hátsó felén a készülék kiemelkedőbb tulajdonságai, az Android TV, a hangirányítás, a Chromecast és többek között az eszköz erős hardveres háttere is feltüntetésre került.

A csomagolás nagyon biztonságos

Természetesen nemcsak a doboz dizájnjához és a marketingérték növeléséhez ért nagyszerűen a Xiaomi, hanem ahhoz is, hogy miként kell egy terméket biztonságosan becsomagolni. Zárt állapotban például a doboz elképesztően masszív, normál körülmények között gyűrhetetlen, megnyomhatatlan.

Az oldalfalak tekintetében mindenhol dupla réteg kartont találunk, így a sarkok kimagasló védelemnek örvendenek. Ennek köszönhetően már nem is volt szükség a TV okosító tartozékainak különösebb védelmére, de azért a gyártó mindent egy külön kis zacskóba helyezett, sőt jól elszeparált egymástól.

A nagy dobozt kinyitva tehát rögtön elénk tárul a gép, mely egy papírtálcán helyezkedik el. Ennek kinyitását követően láthatjuk majd a többi tartozékot, hiszen amilyen kicsi csomagról beszélünk, olyan sok dolgot találhatunk benne.

Minden kiegészítő adott a működtetéshez

Nagy előnye a Xiaomi Mi Box S-nek, hogy a gyártó itt nem akart különösebben spórolni a kiegészítőkkel, gyakorlatilag minden megtalálható benne, ami a beüzemeléshez és a működéshez csak szükséges, nem kell rohanni a boltba kábelekért vagy előszedni egy régi telefontöltőt ahhoz, hogy használatba vegyük.

Az aprócska okosítón felül ugyanis a dobozban találunk majd egy adaptert, amivel a működéshez szükséges energiát tudjuk biztosítani a gépnek, de lesz hozzá egy HDMI kábel is, hogy rögtön csatlakoztathassuk vele a televízióhoz.

Ezen felül nagyon hasznos extra a dobozban megtalálható távirányító, ami kiköpött mása a Mi TV Stick-nél már látott vezérlőnek, így nagy meglepetés nem éri majd azokat, akik ismerték korábbról azt a terméket.

Látványos és modern termékdizájn

Magát a TV okosítót egyébiránt jó kézbe venni és jó ránézni, elképesztően látványos, letisztult, egyszerű és modern termékdizájn jellemző rá. A méreteit tekintve kifejezetten kompakt, egy nagyobb söralátét kiterjedésével rendelkezik, és a magassága is bőven 2 centiméter alatt marad (a pontos méretei: 95×95×16,7 mm).

A lekerekített élek tovább növelik modern összhatását, az oldalélekre mart csíkkal pedig van egy kis PlayStation 4 Slim utánérzése az egésznek. Különösebben nem terhelték túl megjelenését logókkal és matricákkal, egyedül egy fényes Mi felirat kapott helyet az egyébként matt összhatású felületen.

Ezen felül a Mi Box S rendelkezik egy kis állapotjelző LED-del az elején, míg a hátsó felén találjuk rajta sorban a bemeneteket és a kimeneteket, így sorban egy Audio portot, egy USB- és egy HDMI csatlakozót, végezetül pedig az adapter bekötésére szolgáló csatlakozási lehetőséget.

A termék összhatása egyébiránt olyan, mintha egy mini PC-t tartanánk a kézben, a Raspberry Pi készülékekből szoktak ilyen aprócska, egyszerű, mégis nagy tudású megoldásokat készíteni. Határozottan előnyösebb, magasabb minőséget prezentál ez a megoldás, mint az olcsóbb változat stick-alapú termékdizájnja.

A távirányító könnyen kezelhető, de kicsit hiányos

Már korábban a Mi TV Stick tesztünkben is kiemeltük, hogy bár maga az okosító nagy tudással rendelkezik, azonban ehhez a tartozék távirányító meglepően hiányos. Feleslegesnek nyilván nem mondanánk, hiszen alaposan megkönnyíti az eszköz használatát, de a meglévő gombok mellé elfért volna még néhány.

Jelen állapotában ugyanis találunk rajta sorban egy ki- és bekapcsolót, a hangsegéd előhívására szolgáló gombot, különféle irányítókat, egy hangerőszabályozót, valamint összesen két dedikált gyorsbillentyűt a Netflix-hez, illetve az Amazon Prime Video-hoz.

Ezen a ponton éreztük leginkább a távirányító hiányosságait, hiszen olyan sok hely van még rajta, hogy bátran elfért volna legalább a Youtube és a Google Play gyorshívója, hiszen ezeket kifejezetten gyakran használjuk majd a Mi Box S-nél, lényegesen többször, mint a kisebb testvérnél, amire később visszatérünk.

Bluetooth alapú csatlakozás, hangirányítás

Ha már szóba került a távirányító, két tulajdonságot mindenképpen ki kell emelnünk hozzá kapcsolódóan. Az egyik, hogy szabvány Bluetooth technológiával csatlakozik az okosítóhoz, ami azért előnyös, mert rendkívül egyszerűen csatlakoztatható egymáshoz a két eszköz, illetve az irányítás is könnyed.

Nem kell feltétlenül a TV okosító felé tartanunk a távirányítót ahhoz, hogy működjön, elegendő lesz az, hogy a két eszköz hatótávon belül legyen, így akár a másik szobából sem okoz problémát, ha számot kell váltani a Spotify-on vagy a Youtube Music-on.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a távirányító beépített mikrofonjával érhetjük el a termék által támogatott Google Asszisztenst is, azaz lehetőségünk nyílik hang alapú kereséseket indítani a segítségével, amiről hamarosan még ejtünk néhány szót.

Beüzemelés

Amint azt a Xiaomi termékeitől már megszoktuk korábban, gyakorlatilag minden, ami megjelenik a nevük alatt, használatra kész állapotban kerül a dobozba, így a kicsomagolás után csak össze kell rakni, elvégezni néhány – gyakorlatilag automatizált – beállítást, és már indulhat is a móka.

Egyszerű összeszerelés

A TV okosító összeszerelése konkrétan olyan egyszerű, mint az egyszer egy. Mindennek megvan a maga helye, tehát azzal indítunk, hogy a HDMI kábelt bedugjuk a megfelelő foglalatba, majd hozzákötjük a televízión megtalálható szabvány bemenethez.

Ezt követően az adaptert kell még csatlakoztatni a készülék hátuljához, majd bedugni a konnektorba, és az eszköz gyakorlatilag használatra kész, amit a rögtön kivillanó, működést jelző LED lámpa is igazol.

Amint a televízión átváltunk a megfelelő HDMI portra, azonnal elénk tárul egy kalibrációs ablak, ahol néhány röpke beállítással pár másodpercen belül átvehetjük az irányítást az okosító felett.

Az első beállítások

A szolgáltatások élvezetéhez azonban szükség lesz néhány nagyon egyszerű beállításra. Először pár gombnyomással rá kell hangolni a távirányítót, majd megadni neki a nyelvet és a régiót.

A beállítások során ne ijedjünk meg, a magyar nyelv kiválasztása ellenére sem találni benne régióként Magyarországot. Mi Németországra állítva teljes értékű eszközként tudtuk használni a terméket.

Végül már csak két lépés maradt hátra: csatlakozni az eszközzel az otthoni vezeték nélküli hálózathoz, illetve beállítani egy Gmail fiókot, ami rögtön hozzáférést ad majd a Play Áruházhoz, a Youtube-hoz, valamint összes Google által üzemeltetett szolgáltatáshoz, hiszen ne feledjük, a TV okosító alapját egy Android TV rendszer biztosítja.

Ha ezeket az apró beállításokat elvégeztük, rögtön elénk tárul az eszköz lelke, a rendkívül felhasználóbarát kezelőfelület, ami ráadásul maximálisan testre szabható, szabadon alakítható úgy, ahogyan nekünk az a leginkább kényelmes.

Szoftver

Ha már megemlítettük a szoftveres hátteret és a kezelőfelületet, akkor érdemes alaposabban is megismerkedni ezekkel a tulajdonságokkal, hiszen a Xiaomi Mi Box S TV okosító ebből a szempontból szintén verhetetlen, de legalábbis a legjobbak között említhető egy lapon.

Az Android TV remekül működik

Amit elsőként el kell ismernünk a termék kapcsán, hogy az Android TV rendszere nagyszerűen működik rajta. Kívül-belül ismertük már a szisztémát korábbról, hiszen a Mi TV Stick szintén erre épül fel, ránézésre gyakorlatilag ugyanaz a kettő, de valójában itt több lehetőség vár majd ránk.

Ennek az oka pedig az erősebb hardverben keresendő, illetve a nagyobb belső tárhelyben, ezáltal ha alapszoftverből nincs is sokkal több, extraként azonban lényegesen nagyobb felhozatalból válogathatunk.

Nem szabad elmenni szó nélkül amellett sem, hogy mivel Google alaprendszer van, ezért az egész rendkívül biztonságos, folyamatosak a frissítések, a beüzemelés után rögtön le is kell töltenünk egy nagyobbacska javítást, egyszóval panaszra nincs okunk.

A kezelőfelület egyenesen tökéletes

Noha ismertük korábbról, azonban így is alaposan rácsodálkoztunk, hogy a Xiaomi Mi Box S szoftveres kezelőfelülete mennyire letisztult, mennyire tökéletes. Egyfajta csempés kialakítást képzeljünk el, melyen jobbra és lefelé tudunk navigálni a távirányító segítségével.

Mivel teljes egészében testre szabhatjuk, ezért pár perc alatt úgy elrendezhetünk mindent, hogy a leggyakrabban használt alkalmazásainkat az indítást követően egy-két kattintással azonnal elérhessük. Ez a szabadság rendkívül hasznos, nem mellesleg pedig megszokott a legtöbb Android alapú rendszertől.

Rengeteg előre telepített szoftver található rajta

Kifejezetten nagy előnye a Xiaomi TV okosítójának, hogy a beüzemelést követően gyakorlatilag azonnal kipróbálható, azonnal feszegethetők a határai, hiszen rengeteg szoftver előre telepített állapotban található meg rajta.

Például rögtön elénk tárul majd a Youtube, a Netflix, az Amazon Prime Video, a Play Áruház, illetve a hozzá kapcsolódó olyan szolgáltatások, mint a Google Play Movies & TV, a Games vagy a Music. Egyedül a beépített böngésző hiányzott nagyon az induló listáról, de szerencsére utólag ezt is orvosolhatjuk egy kis trükközéssel.

Valamivel kevesebb a ténylegesen feltelepített applikációk száma, mint azt a Mi TV Stick-nél tapasztaltuk korábban, de ezt senki se tekintse hátránynak, hiszen erre a kis eszközre gyakorlatilag mindent felrakhatunk utólag.

Elképesztő szabadság a telepíthető szoftverek tekintetében

Bár a Play Áruház teljes kínálatát azért nem kapjuk meg, azonban így is több ezer applikáció közül válogathatunk majd szabadon, köztük olyanokból, melyekről még nem is hallottunk korábban, de elképesztően sok tartalmat tárnak elénk egy-egy előfizetést vagy regisztrációt követően.

Kipróbáltuk a kis készüléket mobiljátékokkal, ha van egy gamepad a birtokunkban, elképesztően sok és szuper cím közül válogathatunk, olyan hatást kelt ezzel a készülék, mint egy aprócska konzol. Apropó az Air Console is kiválóan működik rajta egy regisztráció után, aminél gyakorlatilag a telefonunk lehet a kontroller.

Természetesen telepítettünk az okosítóra magyar vonatkozású szoftvereket is, az HBO GO például minden probléma nélkül használható vele, de a Telekom TV-nek továbbra sincs használható applikációja.

A hangirányítás nagyszerű funkció

Amiről a termék szoftveres oldala kapcsán még fontos bővebben beszélnünk, az nem más, mint a hangirányítás funkciója. Mivel Google-alapú eszközről van szó, ezért talán nem meglepő, hogy a Google Asszisztens kapott benne szerepet, mely tökéletesen ellátja a feladatát.

Az Android alapú okostelefonok miatt ugyanis a rendszer egészen fejlett, kifejezetten élményszámba megy a használata, miközben működése annyira egyszerű, hogy még a négyéves kislányom is minden probléma nélkül használja nap mint nap.

Használatához nincs szükség másra, minthogy a távirányítón megnyomjuk a Google Segéd színes gombját, majd a hangjelzés után érthetően elmondani, amit szeretnénk. A magyar nyelvvel érezhetően egész jól boldogul, a kislányom kifejezetten jól megérteti magát vele egy-egy szóval is.

Az angol szavak azonban a kiejtés miatt problémásak, ebben az esetben nagyon sokszor befolyásolja a megértét, hogy miként mondjuk ki az adott kifejezést. Nagyjából 70-30 százalékos arányban működőképes, de érezhetően minél többet használjuk, minél jobban megismeri keresési szokásainkat, annál pontosabb lesz.

Várhatóan azért nem ezt kiálthatjuk ki a legtöbbet használt opciónak, az olvasni és írni még nem tudó gyermekem kivételével nem is nagyon használtuk a tesztidőszak során, de fontos kiemelni, hogy van, és kis tanulással elég hasznos segítség lehet, pláne a Youtube-on való tartalomkeresés során.

Hardver

A hardveres oldalról a Xiaomi Mi Box S egy igazi kis erőműnek tekinthető. Annak ellenére is sokkal felszabadítóbb, tempósabb és gördülékenyebb a használata, hogy azért a menüben szörfözgetve belebotolhatunk néha egy-egy akadozásba.

Mindez annak ellenére is igaz, hogy a kis mini PC-ben négy darab Cortex-A53 mag dolgozik – magonként 2Ghz-es teljesítménnyel –, amihez a Mali 450-es GPU és a 2GB DDR3 RAM kellően dinamikus hátteret biztosít, nem okozott gondot az alkalmazások gyors megnyitása, de a mobiljátékok futtatása sem.

Magának a rendszernek a tempójával akadnak problémák, az indítás például kifejezetten lassú, de ha már bemelegedett, akkor a legtöbb folyamat – lapozgatás, telepítés, telepített applikációk indítása – bőven lélektani határokon belül van.

A 4K streamhez elég masszív internetkapcsolat kell

Mint azt már fentebb is említettük, a Mi Box S TV okosító leginkább abban különbözik a Mi TV Stick-től, hogy a HD mellett már 4K minőségben is képes streamelni a tartalmakat, ami nem csalás és nem ámítás, azonban a technológia még közel sem úgy működik, ahogyan az elvárható.

Sikerült kipróbálnunk az okosítót egy 4K televízión, a méréseink szerint masszív 13 Mbps letöltési és 5 Mbps feltöltési sebesség mellett, ami a magyarországi átlagot tekintve nem egy rossz internetsebesség, a HD streaminggel például minden probléma nélkül megbirkózik.

Amint azonban 4K felbontásra állítottuk a stream minőségét, a Youtube videók hajlamosak voltak akadozni, amit nyilván ki lehetett védeni azzal, hogy indítás után egy-két percig hagytuk előre dolgozni, de érezhetően ennél sokkal combosabb internetkapcsolatra lett volna szükség ahhoz, hogy az Ultra HD minőségű tartalmakat makulátlanul élvezhessük vele.

Érdekesség azonban, hogy ennek a hátterében legalább annyira fontos a technológia, mint az internetsebesség. A Netflix például automatikusan tudta kezelni a hiányosságot, így a film betöltésénél egy kicsit tovább váratott minket, ellenben nem találkoztunk kellemetlen akadásokkal egyetlen esetben sem.

A HDMI és az USB csatlakozókról

A fentiekből már kiderült, hogy a TV okosítót egy szabvány HDMI kábel segítségével kell csatlakoztatni egy monitorhoz vagy egy televízióhoz, ami pontosan úgy működik, mint az elvárható, a csomagban található kiegészítő a minőséget tekintve kiváló lesz erre a feladatra.

Ami viszont egy kicsit több bemutatást igényel, az nem más, mint a kis készüléken megtalálható USB csatlakozó, ami a kisebb testvérről korábban hiányzott. Alapvetően nem sok hasznát vesszük ennek akkor, ha van a megjelenítőn egy ilyen port, minden más esetben azonban lehetőségek egész tárházát nyithatja meg előttünk.

Az ide csatlakoztatott pendrive ugyanis alkalmazható külső tárhelyként, sőt a TV File Commandernek és a VLC Playernek hála közvetlenül innen is tudunk tartalmakat, filmeket és sorozatokat fogyasztani lokálisan, streamelés nélkül.

Üzemeltetés csak konnektorról

A Mi TV Stick esetében adott volt a lehetőség arra, hogy megfelelő televízió és feszültség esetén egyszerű USB portról, gyakorlatilag a televízióról közvetlenül vegye fel a működéséhez szükséges energiát. Ezt a lehetőséget az erőteljes hardver miatt a Mi Box S esetében azonban már el lehet felejteni.

Az eszköz csak és kizárólag a hozzá mellékelt adapterrel üzemeltethető, ami a kialakítását tekintve teljesen szabványos, tehát nem kell aggódni hosszabb távon sem azon, hogy esetleges kábeltörés esetén ne lehetne egy univerzális adapterrel helyettesíteni.

Általánosságban kifejezetten jól működik

Egyfajta összefoglaló jelleggel zárásként fontos kiemelni, hogy a Xiaomi TV okosítója egy igazi kezes bárány, nagyon egyszerű használni és nagyon könnyű működtetni, egyáltalán nem kínál vele zsákbamacskát a gyártó, ami a dobozon fel van tüntetve, azt valóban kivétel nélkül tudja az eszköz.

Nincs átverés, nincs megvezetés, tényleg jól kezeli az Ultra HD felbontást – érdemes sima HD-képes megjelenítőn is kipróbálni, mert sokkal szebb képet ad, mint kisebb felbontáson –, tehát azért a plusz néhányezer forintért valóban nagyobb tudást kapunk cserébe.

Az olyan apróságokról pedig még nem is beszéltünk, mint a beépített Chromecast, a telefonunkról közvetlen tartalomküldés lehetősége a televízióra vagy a Dolby és a DTS támogatás, melyeknek hála nemcsak a kép-, hanem a hang minőségére sem lehet panaszkodni.

Az ítélet

Mindent összevetve a Xiaomi Mi Box S sikeresen meggyőzött minket arról, hogy a jelenlegi piacon a legjobb ár-érték arányt nyújtja, hiszen alig több mint 20 ezer forintért egy jól működő, óriási tudással rendelkező TV okosítót kapunk, ami már a 4K felbontású streammel is elboldogul.

Nemcsak látványos kiegészítője lesz otthonunknak, hanem egyben az egész család számára megfelelő hátteret kínál a szórakozáshoz, miközben szoftveresen teljes egészében testre szabható, a saját ízlésünkhöz igazítható.

Amennyiben problémát okozna a választás a Mi TV Stick és a Mi Box S között, mi mindenképpen utóbbit ajánlanánk még akkor is, ha nincs otthon 4K megjelenítésre alkalmas monitorunk vagy televíziónk, hiszen egyrészt ez a jövő, másrészt pedig HD megjelenítőn is szebb, ha nagyobb felbontásban tudunk streamelni.

Szintén mellette szól még, hogy itt érezhetően erősebb hardver dolgozik, az eszköz sokkal gyorsabban reagál minden kérésünkre, és bár nyilvánvalóan elfért volna még benne némi memória, azért ne legyünk telhetetlenek: ezért az árért ez a TV okosító most a legjobb választás a piacon.

Elérhető itt

Árukereső.hu


ElőnyökHátrányok
4K streamelés lehetőségeA hangirányítás néha körülményes
USB port a lokális tartalmak lejátszásáhozEgy kevés memória elfért volna még benne
Elődjéhez képest sokkal erősebb hardver 
Nagyon látványos, letisztult termékdizájn 
Minden szükséges kiegészítő a csomagban 
Hangirányítás és tartozék távirányító 
Ellenállhatatlan árcédula