Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

iRobot Roomba Combo takarítórobot teszt

Az iRobot által gyártott robotporszívókról az árazás miatt sokan azt gondolhatják, hogy kivétel nélkül a prémium kategóriát célozzák meg, valójában azonban a robotika világában hatalmas tapasztalattal rendelkező amerikai gyártó mindenkire igyekszik gondolni, amikor ilyen takarítógépeket készít.

Jól bizonyítják ezt korábbi tesztjeink is, hiszen korábban már szemügyre vettük a gyártó prémium szintjét képviselő iRobot Roomba i7+ robotporszívóját, majd kipróbáltuk a belépő kategóriában elhelyezkedő iRobot Roomba 676-ot, végül pedig következett a középkategóriát erősítő iRobot Roomba i3.

Dacára azonban a széles termékpalettának, eddig nem sikerült olyan robotporszívót tesztelnünk a gyártó kínálatából, mely egyszerre volt képes porszívózásra és felmosásra, de most végre elérkezett ez az idő is, hiszen leteszteltük az iRobot Roomba Combo-t, mely belépő áron kínálja a két opciót egyetlen termékben. Lássuk a kapcsolódó tapasztalatainkat!

Főbb jellemzők
  • Nagyon csendes működés
  • Tartalék mop a csomagolásban
  • Alapos takarítás
  • Nedves feltörlés
  • Letisztult megjelenés
Elérhető itt
IROBOT.HU
konyhaluxnet.hu


Csomagolás, termékdizájn

Látványos és biztonságos dobozban érkezik

Mint azt már megszokhattuk korábban, az iRobot termékei mindig rendkívül látványos és elragadó csomagolásban érkeznek, és nincs ez másként a Roomba Combo takarítórobottal sem, mely kívül-belül igényes csomagolást kapott. Dobozkája kifejezetten nagy, a jól ismert zöld-fehér megjelenéssel büszkélkedhet, méghozzá rengeteg fotó és információ társaságában, tehát igazi reklámfelületként funkcionál.

A dobozka kellően ízléses kialakítással rendelkezik, és mindemellett elég vaskos is ahhoz, hogy képes legyen biztonságot nyújtani. Odabent természetesen minden eszköz és kiegészítő precíz merevítésekkel és csomagolással lett ellátva, hogy semmi ne tudjon mozogni, ütődni vagy sérülni a dobozban, tehát bátran rendelhetjük online szállítással, a gyártó gondoskodott a szállítás közbeni biztonságról.

Gazdag felszereltség

A nagyobbacska doboz kibontását követően ráadásul a bőség zavara vár majd ránk. Az iRobot Roomba Combo ugyanis ahhoz képest, hogy egy belépő árkategóriát képviselő takarítórobot, meglepően gazdag felszereltséggel érkezik hozzánk.

Garantált például, hogy vásárlást követően legalább egy évig biztosan nem kell hozzá semmilyen cserealkatrészt vagy szűrőt vásárolni, noha ez sem okoz problémát a gyártó hazai támogatása miatt.

A csomag részeként ugyanis a robot, a dokkoló és a használati utasítás mellett találunk rögtön kettő darab mopot, ami nagyon tartós, mosható, így biztosan hónapokig kitart.

Ezen felül lesznek a dobozban tartalék kefék és szűrők is, ami kifejezetten nagy pozitívum a gyártó részéről.

Nagyon egyszerű termékdizájn

Bár kifejezetten magas minőségű alapanyagokból készült az iRobot Roomba Combo takarítórobot, azért érezhető, hogy a termékdizájn tekintetében nem öltek bele annyi időt és energiát a tervezők, mint az i3-ba vagy az i7-be. A szürke műanyagfelület például kifejezetten olcsó hatást kelt, akárcsak az egygombos kialakítás, ami az indítást és a megállítást szolgálja, de minden mást csak és kizárólag okostelefonunkkal, a kapcsolódó társalkalmazással lehet elvégezni.

Ez néhány esetben kellemetlen, hiszen a porszívó gyakran akad el, sokszor kell neki segíteni, és ha nincs kéznél a telefon, ilyenkor a hazaküldés gomb megnyomásával egyszerűbben el lehetne terelgetni a helyszínről.

A bekapcsoló gomb mellett egyébiránt csak egy aprócska világító ikont találunk, mely a WiFi csatlakozást jelzi, és kifejezetten hasznos tud lenni, hiszen pirosan villog, ha elveszítette a jelet. Mellette találunk 4 darab kisebb pontot, melyek egy színben világítanak, és szintén állapotjelzők, normál esetben fehérben pompáznak, elakadáskor vagy más probléma esetén viszont piroslanak.

Beüzemelés

Mint a legtöbb iRobot robotporszívó, természetesen a Roomba Combo is gyakorlatilag használatra kész állapotban kerül a dobozába, ezáltal elég kibontanunk, ráhangolnunk a telefonunkra, és már indulhat az első takarítás. A tökéletes takarítás érdekében érdemes tölteni legalább 4 órát a robotot.

Sajnos a termék kapcsán ezúttal teljes mértékben nélkülözhetetlen lesz az okostelefon megléte, illetve csatlakoztatása, mert a porszívón pusztán egyetlen ki- és bekapcsoló gomb található, így gyakorlatilag a legalapvetőbb funkciókat, sőt a hazaküldést is kizárólag az applikációból tudjuk intézni.

Alig pár perc alatt használatra kész

Már a korábban tesztelt iRobot termékekre is jellemző volt, hogy kifejezetten egyszerű beüzemeléssel büszkélkednek, ezáltal alig pár perc lesz az egész folyamat még akkor is, ha korábban még nem csináltunk ilyesmit. A dobozban talált használati útmutató ehhez ismét nagy segítség lehet!

Miután letöltöttük a robot társalkalmazását Androidra vagy iOS-re, gyakorlatilag rögtön elindul egy párosítási folyamat, aminek részeként lépésről-lépésre vehetünk majd részt a hálózathoz való csatlakozásban és az első beállításokban.

Aggodalomra semmi ok, nekünk gyakorlatilag mindvégig csak helyeselnünk kell a robotnak, a legtöbb feladatot ugyanis automatizáltan végzi már a beüzemelése kapcsán is.

Angol nyelvű szoftver

Ami kicsit nehezítheti a dolgunkat, hogy a szoftver sajnos még mindig teljesen angol nyelvű, így aki semmilyen idegen nyelven nem beszél, annak okozhat gondokat, de a látványos animációknak és ábrázolásoknak köszönhetően azért egészen nehéz lesz elakadni a folyamattal. Majdhogynem lehetetlen.

Problémákat azonban így is tapasztalhatunk, mint ahogyan mi mindegyik iRobot robotporszívó beüzemelésénél észleltük! Példának okáért ezúttal képtelenek voltunk egyszerre több okostelefonhoz csatlakoztatni a robotot, hiába próbáltuk a szoftver törlésével és ismételt telepítésével, márpedig a legtöbb esetben nem túl életszerű, hogy egy ilyen eszköz kizárólag a család egy tagjának a készülékéhez legyen hozzákötve.

Rengeteg szoftveres beállítási lehetőség

Amiben az iRobot Roomba Combo rendkívül erős, az nem más, mint a szoftveres háttér, hiszen az applikációval meglepően sok lehetőség vár ránk, így aki most először látja a gyártó által alkalmazott társalkalmazást, nem kizárt, hogy napokig kísérletezik majd vele, amíg átlátja a lehetőségeket és mindent ki tud próbálni. Ez persze korántsem tekinthető különösebb hátránynak!

Ütemezések, programok

Mint minden robotporszívó, úgy természetesen a Roomba Combo működése is ütemezhető, az applikáció megnyitásával lehetőségünk nyílik majd megadni neki, hogy mely napokon takarítson, pontosan mikor, és hány perces programokat használjon.

Nyilván az első hetek azzal telnek majd, hogy kitapasztaljuk a teljesítményét és a kapcsolódó tulajdonságokat, de ez elengedhetetlen a pontos kalibráláshoz.

Mivel a fentiekben már jeleztük, hogy a roboton csak egy bekapcsoló gomb található, ezért a társapplikáció segítségével tudjuk leállítania a takarítást, de az eszköz hazaküldéséről is itt gondoskodhatunk majd.

A szoftveren belül természetesen több programot is találhatunk, köztük hosszabbakkal és rövidebbekkel egyaránt, így választhatunk például gyors, mindössze 15 perces, de akár 30, sőt 45 perces megoldások közül is, noha az sem gond, ha ennél hosszabb, alaposabb tisztítási folyamatokat akarunk.

Még a szívóerő és a felhasznált vízmennyiség is állítható

Bár csak egy belépő szintű takarítórobotról beszélünk, azért kifejezetten pozitívum az iRobot Roomba Combo kapcsán, hogy az applikáción keresztül olyan tulajdonságait is kalibrálhatjuk, mint a szívóerő. Igaz, csak két fokozat érhető el, egy gyengébb és egy erősebb, de legalább van választási lehetőségünk, amivel természetesen zajszintjét is módosíthatjuk.

Ezen felül a termék egy speciális vízszabályozó rendszerrel is rendelkezik, hiszen az applikációból tudjuk megadni neki, hogy a felmosás során mennyi vizet használjon.

A vízadagolást teljesen kikapcsolhatjuk, de vehetjük közepesre, illetve választhatjuk a sok víz opciót is. Sőt, akár a robot mozgásának típusát is befolyásolhatjuk a Beállítások fülecske alatt, ha van elég angoltudásunk hozzá.

Azért van, ami hiányzik

Persze nem eszik olyan forrón a kását, sajnos az iRobot terméke az egyik kezével ad, a másikkal viszont elvesz – méghozzá nem is keveset. No go vagy no mop zónák kijelöléséről például nem is álmodhatunk, hiszen nincs feltérképezés, nincs térképkészítés, és emiatt gyakorlatilag a felmosás funkció elég hamar értelmét veszíti, ha a lakásban a keménypadlót gyakran váltja szőnyeg.

Működés közben az iRobot Roomba Combo

Mivel az iRobot Roomba Combo egy felmosásra is alkalmas takarítórobot, ezért az alábbiakban különválasztottuk tapasztalatainkat, így előbb a porszívózási képességeivel, majd a felmosó tulajdonságaival foglalkozunk.

Porszívózás

Erős szívómotor, speciális keferendszer

A robot kifejezetten erős szívómotort kapott a gyártótól, aki azonban járatos a témában, az biztosan jól tudja, hogy ez önmagában a legtöbbször kevés, hiszen a megfelelő keferendszer legalább olyan fontos a pontos takarításban.

Ezen a téren szerencsére kifejezetten jól sikerült a Roomba Combo, főkeféje például speciális V-alakú felületet kapott, mely hatékonyan képes a szőnyegekről és a keménypadlóról is a szívónyílás felé terelni a koszt és a port.

Legnagyobb érdekessége, hogy rögtön két oldalkefe található rajta, így gyakorlatilag mindenhol megállja a helyét, ügyesen dolgozik a fal és a bútorok mellett, mindent összeszed, ami ezeken a pontokon lerakódhat.

Általános takarítási tulajdonságai kifejezetten jók, mint robotporszívó, alapvetően elégedettek voltunk vele, könnyen elindul, szépen halad, de azért természetesen mellette sem volt túlzottan nyugodt életünk – erről azonban egy kicsit később.

A kefék eltávolítása és cseréje a megszokottan egyszerű módon zajlik, akár otthon is kényelmesen elvégezhető. A hosszabb hajszálak természetesen ezúttal is gyakran okoznak gondot a főkefén, hajlamos felcsavarni őket, amit rendszeres tisztítással és vágással kell orvosolni, hiszen problémákat idézhet elő a működésben.

Egy kis plusz érdekesség, hogy a portartály mellé az iRobot elhelyezett egy aprócska kampós eszközt, mely rendkívül praktikus és hatékony, ha a főkefe tisztításáról és karbantartásáról van szó. Apró kis figyelmesség ez, de annál hasznosabb a gyakorlatban!

Elfogadható zajszint

A működés során érdemes elmondani, hogy nem túl hangos a Roomba Combo. Ha az alacsonyabb szívófokozatot választottuk, akkor kifejezetten csendes és élhető maradt, és érdekes módon az erősebb variáns esetében sem volt elviselhetetlen a hangja.

Bár sikeresen ránk ijesztett egy kicsit, hiszen a nagyobb szívófokozat esetén úgy indult el, mintha egy repülőgép lenne a nappalinkban, azonban ez csak az első néhány másodpercre jellemző problémakör, utána egészen visszafogottan üzemel.

Érdekesség, hogy bár két fokozat van, a mindennapi használat során drasztikus különbséget nem érzékeltünk a kettő között, inkább csak a hanghatás tekintetében.

Kiemelendő továbbá, hogy ez a robot mintha a berendezési tárgyakkal is sokkal finomabban bánna!

A korábban tesztelt iRobot termékek zöme úgy viselkedett a lakásban, mint egy kamikaze, gyakorlatilag mindennek nekicsattant, és úgy közlekedett, mint egy ideges takarítónő, azonban a Roomba Combo ezen a téren sokat finomodott.

Néha ő is csattan és nekimegy dolgoknak, de alapvetően kíméletesebbnek és csendesebbnek nevezhető.

Térképkészítés nincs, az útkeresés néha bajos

Noha mindez a felmosás funkció kapcsán is elmondható, azonban már a porszívózás tekintetében felhívnánk a figyelmet arra, hogy a termék nem készít térképeket, ami nyilván nem is elvárás egy alig több mint 100 ezer forintos robotporszívónál, csak tudjuk a helyén kezelni, hogy ennek bizony lesznek hátulütői.

Például nem tud fejlődni a takarítási teljesítményben, nem tud egyre jobbá és ügyesebbé válni a helyiségekben, minden egyes indítás egy új kalandot jelent majd neki.

Tehát állandóan fel kell fedeznie a környezetét, ami nemcsak időigényes, hanem néha még sok kellemetlenséget is okozhat.

Bizonyos helyiségekben túl sokat időzött, máshol éppen csak takarított, akadtak helyek, melyeket teljesen kihagyott, egyszóval egy nagyobb és nyitottabb lakásban lehetnek vele problémáink, így hiába működik elméletben kiválóan a szívórendszere, illetve képes nagy teljesítményre az eszköz, ha a tájékozódásban gyakran megbukik.

Az viszont kiemelendő, hogy a lépcsőket vagy a szinteltolásokat időben és ügyesen felismeri, bátran alkalmazhatjuk tetőtérben, nyitott erkélynél, hiszen biztosan nem esik majd le sehonnan, kifejezetten óvatosan működik.

Nagy ellensége a sötét és a rongyszőnyeg

A navigációs rendszernek köszönhetően a legtöbb iRobot robotporszívónak óriási ellensége a sötétség, sőt már a félhomály is.

Nincs ez másként a Roomba Combo esetében sem, így nagyon lényeges, hogy mindig megfelelő fényhatás mellett indítsuk útnak, ellenkező esetben érhetnek váratlan meglepetések.

Bár sötétben is elindul, takarít, de érezhetően csak bolyong, nem találja a helyét, semmi rendszer nincs a működésében, és rendkívül nehezen jut vissza a dokkolójára. Érdemes tehát olyan időszakra időzíteni a takarítást, amikor a kis robot jó fényviszonyok között dolgozhat.

Ami azonban ennél is nagyobb problémát okozott nálunk a takarítás során, az a rongyszőnyeg.

A legtöbb robotporszívó ma már jól kezeli ezeket, felmegy rájuk, kikerüli őket, de csak nagyon ritkán akad el bennük. A Roomba Combo azonban gyakorlatilag minden egyes esetben, és nem találtunk rá sem szoftveres, sem más egyéb megoldást, amivel kiküszöbölhettük volna.

Túlzás nélkül minden egyes alkalommal, amikor megpróbált felmenni a rongyszőnyegre, maga alá gyűrte és elakadt. Nem küzdött, nem harcolt, mint az elvárható lenne, hanem azonnal küldte a figyelmeztetést az applikációban, hogy segítségre van szüksége.

Annyira kellemetlen volt – sőt, gyakran a szőnyeget is összevizezte –, hogy végül inkább felszedtük a rongyszőnyegeket és úgy teszteltük tovább.

Természetesen hagyományos padlószőnyegek esetében ilyen problémával nem találkoztunk, ilyen felületeken remekül működött a porszívó!

Tágas portartály, egyszerű ürítés

Egyáltalán nem elhanyagolhatatlan tényező, hogy a takarítórobot kifejezetten nagy, 450 ml-es portartály kapott, ami bőven elegendő egy alapos takarításhoz, kényelmesen ki tud szolgálni egy 100+ négyzetméteres lakást is.

Ráadásként nemcsak tágas, hanem ürítése is nagyon kényelmes! A kis dobozka felülről emelhető ki a szerkezetből – a fedél felnyitását követően – egy kis fogantyú segítségével, és könnyen értelmezhető matricák mutatják, hogy miként kell kiüríteni. Ezzel aligha lesz problémája a felhasználóknak.

Felmosás

Kiemelendő az iRobot Roomba Combo kapcsán, hogy egy kombinált takarítórobot, vagyis nem kell hozzá külön felmosórobotot vásárolnunk ahhoz, hogy kihasználhassuk vele a nedves feltörléssel járó előnyöket, melyek sajnos csak elméleti szinten járnak az eszközhöz, valójában ezen a téren egyáltalán nem funkcionál túl jól.

Felmosás csak egy sávban, gyakran foltosan

Míg a porszívózás során gyakorlatilag a robot teljes szélességében érezhető és látható a takarítás nyoma, addig a felmosás funkció ezen a téren rendkívül gyerekcipőben jár még.

A falak és a bútorok közelébe egyáltalán nem tud eljutni ezzel a tulajdonságával a Roomba Combo, hiszen a gép közepén, nagyjából egy 7 centiméteres sávban lesz nedves utána a padló.

Hogy a mop túlontúl durva kiképzése – túl merevnek, túl szilárd összetételűnek tűnik –, vagy más probléma állhat a háttérben, arra nem sikerült rájönnünk, ellenben nem elég, hogy a felmosás funkció túl keskeny, ráadásul még gyakran foltot is hagy maga mögött. Járólapon ritkán, de más szilárd burkolaton igen. Látható például, hogy hol írt le egy félkört a padlón vagy a szék körül, ami esztétikailag elég kellemetlen.

A hatékonysága is megkérdőjelezhető

A legtöbb robotporszívóról elmondható, hogy a nedves takarítás funkciója nem a legjobb, és ez sajnos az iRobot Roomba Combo kapcsán is így van, hatékonysága emiatt sajnos megkérdőjelezhető. Bár munkáját látni, nedves lesz utána a padló, de inkább tekinthetjük ezt egyfajta nedves portalanításnak, mint valódi felmosásnak.

Aki tehát azért venne ilyen terméket, hogy örökre kihajíthassa a felmosórongyot, az csalódni fog, de azért hozzátenném, hogy nemcsak ebben a robotban, hanem a piacon lévő típusok 90 százalékában.

Mindezt pedig még a szabályozható vízmennyiséggel sem tudtuk különösebben optimalizálni.

Az eszköz egy több mint 330 ml-es víztartály kapott, ami alapvetően elegendő lehet egy egész lakáshoz – nálunk egy 45 perces program során pont elég volt egy töltés –, és hiába állítottuk be, hogy több vizet adagoljon, a tisztítási hatékonysága nem javult, csak gyorsabban csökkent a tartály szintje.

Pedig kipróbáltuk némi felmosó szer hozzáadásával is, de sajnos az eredmény nem javult, ellenben egy kicsit illatosabb lett tőle a folyamat.

A víztartály töltése és a mop felhelyezése nagyon egyszerű

Ami azonban legalább nem okozott problémát a felmosás funkció kapcsán, az a víztartály töltése. Ha szeretnénk alkalmazni ezt az opciót, akkor a gép hátulján találjuk a víznek kijelölt tárolót, melyen egy vízcsepp jelzés látható. Ennek lenyomásával tudjuk kipattintani a helyéről, aminél egyszerűbb már nem is lehetne a folyamat.

Feltöltése egyszerű: a csap alá téve, a kis szilikon fülecske felemelését követően lehet engedni bele vizet a jelzésig. Ugyanitt kell bele felmosószert is tölteni, ha szeretnénk, de hangsúlyoznánk még egyszer, hogy túl sok értelme nem lesz, hiszen az odaszáradt foltokat például sem adalékanyaggal, sem tiszta vízzel nem tudta eltüntetni.

A mop felhelyezése és leszedése egyébiránt hasonlóan egyszerű. Fontos elhelyezni a gép alsó felén, máskülönben nem tudjuk használni a felmosás funkciót.

Bár meglepően merev anyagról van szó, ez azonban a szerelését megkönnyíti: csak fel kell pattintani a helyére, és rögtön használatra kész.

Csak megáll, ha elkészült a munkával

Egy különösen furcsa dologra még mindenképpen felhívnánk a figyelmet az iRobot Roomba Combo kapcsán. Bár egyszerű porszívózásnál is előfordult, hogy a porszívó idő előtt megállt és befejezte a munkát, nem takarította ki az egész lakást, azonban nedves feltörlés esetén ennél is nagyobb furcsaságokat tapasztaltunk.

Ha ugyanis befejezte a felmosást, egyszerűen megállt ott, ahol végzett, és nem ment vissza a dokkolójára, sőt nem is jelzett.

Így elég érdekes helyzetek állhatnak elő, ha éppen egy ágy vagy kanapé alatt történik mindez, hiszen perceken át kereshetjük a lakásban, hogy hol maradt el. Merthogy a takarítórobotot úgy alakították ki, hogy könnyedén beférjen a kellően magas ágyak, szekrények és egyebek alá.

Visszatérve erre a furcsaságra, később rájöttünk, hogy talán azért tervezték így ezt a funkciót a készítők, hogy a nedves mop ne okozzon problémát a dokkoláskor, illetve a töltéskor, hiszen az elektromosság és a víz együtt nem túl jó kombináció. Amennyiben ez így is volt, legalább egy figyelmeztetőt elhelyezhettek volna benne, mely jelzi, hogy kész a felmosás, így a mop levételét követően vissza lehetne tenni a földre az eszközt, és az applikációval visszaküldeni a helyére.

Akkumulátor, töltés

A termék egy 3000 mAh-s NiMh akkumulátort kapott, ami nem tűnik éppenséggel túl nagynak, de a gyakorlat azt mutatta, hogy kifejezetten elegendő számára, hiszen egyetlen töltéssel képes volt akár 100 percig is megállni a helyét a takarítás során.

Maga a töltés teljes mértékben automatizált formában zajlik abban az esetben, ha csak porszívózásra használjuk. Ilyenkor a munka végeztével ráhelyezzük a dokkolójára és feltölt a következő takarításhoz, de felmosás esetén előbb le kell szerelnünk hozzá a mopot.

Tulajdonképpen a jól megszokott tulajdonságok várnak ránk ezen a téren, méghozzá a szokásos minőség és formaságok mellett.

Az ítélet, véleményünk

Összességében az iRobot Roomba Combo a maga kategóriájában egy elfogadható minőségű robotporszívónak tekinthető, aki azonban azért vásárolja, hogy felmosson vele, az alighanem csalódhat benne.

Egy nagyon fejletlen, nagyon gyerekcipőben járó nedves feltörlésről van itt szó, aminek túl sok haszna nem lesz.

A porszívózás tekintetében azonban amikor és ahol működik, ott kifejezetten jó teljesítményt kapunk tőle. Jó döntés lehet kisgyermekes anyukáknak, vagy olyanoknak, akik kisebb lakásban élnek, csak porszívózandó felülettel rendelkeznek, illetve kisállattal osztoznak a házon, hiszen ilyenkor jelentős segítséget nyújthat.

Ha választani kellene, akkor mi még mindig az iRobot i3 mellett döntenénk, hiszen az itt tapasztalható gyermekbetegségek többségével ott nem igazán találkozni, de az nyilván egy magasabb kategóriába sorolható eszköz, így nehezen említhetők egy lapon.

Aki egy belépő szintet képviselő takarítórobotot keres, és nincsenek túl nagy elvárásai, annak jó döntés lehet.

De a fentiekben érintett hibákat és hiányosságokat mindenképpen érdemes lehet figyelembe venni a vásárlás előtt.

Elérhető itt
IROBOT.HU


ElőnyökHátrányok
Megfelelő körülmények között alapos porszívózásA felmosás funkció gyakorlatilag felesleges
Csendes működésAz applikációja angol nyelvű
Óvatos a tereptárgyakkalNehezen birkózik meg a sötéttel
A dokkolója nem foglal nagy helyetRongyszőnyegen szinte azonnal elakad
Kiválóan teljesít a falak és a bútorok mellettNem térképez, gyakran rosszul méri fel a környezetét
Sok kiegészítő a dobozbanNedves feltörlés végeztével csak megáll, ahol van
Egyszerű kezelhetőség