Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Robot Vacuum S10 robotporszívó teszt: beugró a középkategóriába

Már Magyarországon is kapható a Xiaomi két legújabb középkategóriás robotporszívója, a Robot Vacuum S10 és S10+ modell, amelyek az itthon is rendkívül népszerű Mi Robot Vacuum-Mop 2 széria utódai.

Az S10 variánst már ki is próbáltuk, és cikkünkben arra koncentrálunk, hogy a 100 ezer forint környékén megvásárolható robot milyen képességekkel bír a 2022-ben megjelent Mop 2 és Mop 2 Pro modellekhez képest.

Xiaomi Robot Vacuum S10

Előnyök

 • feltörlő funkció 
 • okos vezérlés 
 • LDS LIDAR navigációs rendszer
 • 4000 Pascal szívóerő

Elérhető itt

ROBOTWORLD.HU
alza.hu
Árukereső.hu

Elöljáróban annyit érdemes kiemelni, hogy porszívózás terén a tesztalanyunk nem vall szégyent, a feltörlést illetően viszont azért van mit tanulnia az S10+ modelltől.

Specifikációk: 

 • Méret: 350 mm széles, 94,5 mm magas 
 • Súly: 4,8 kg 
 • Portartály: 300 ml 
 • Víztartály: 170 ml 
 • Szívóerő: 4000 pascal 
 • Akkumulátor: 3200 mAh
 • Navigáció: LIDAR

Az S10 abban a sima Mop 2 által kitaposott utat követi, hogy tartozékokból az abszolút minimumot kapjuk. A korábbinál nagyobb méretű dobozt kinyitva megtaláljuk magát a gépet, az oldalkefét (amit nekünk kell felpattintani), az egybeépített por- és víztartályt, a robot hasára felpattintható feltörlő kiegészítőt (rajta egy ronggyal), továbbá egy szűrőtisztító „fésűt”, és az elmaradhatatlan dokkoló egységet, továbbá a hálózati kábelt.

Az összeszerelés ennek megfelelően pofonegyszerű, lényegében egy percet sem vesz igénybe, az alkatrészek elhelyezése után pedig jöhet az okostelefonos alkalmazás letöltése és a beüzemelés.

Természetesen most is az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Mi Home applikációt kell használni, ezen belül egy listából kell kikeresni a csatlakoztatni kívánt S10-et, összekötni a vezeték nélküli hálózatunkkal (így a gép akár a lakástól távol is irányítható/ellenőrizhető), utolsó lépésként pedig letölteni és telepíteni a legutóbbi frissítést, hogy a robotunk a legújabb szoftverrel vághasson neki a rá váró feladatoknak.

A gép a formát és a dizájnt illetően nem különbözik a korábbi modellektől (és úgy általában napjaink robotporszívóitól), viszont a fedelét felnyitva találunk egy praktikus újítást.

Az összes ilyen jellegű Xiaomi eszköz mellé jár egy kis „fésű”, amivel a portartály szűrője takarítható, ennek viszont korábban sosem volt dedikált helye, a kibontást követően könnyen elkallódhatott. Ennek most vége, ugyanis a fedél alatti műanyagburkolat úgy lett kialakítva, hogy van benne egy foglalat a kiegészítőnek, ahová bepattintható – így nem veszik el.

A másik jelentős változás, hogy a Xiaomi úgy döntött, hogy a víztartály immár nem a gép hasára felpattintható kiegészítőbe kerül. Helyette egybeépítették a portartállyal.

Ez első blikkre praktikus ötletnek tűnt (erre külön kitérünk hamarosan), viszont van egy olyan negatív velejárója, hogy e megoldás miatt az űrtartalom mindkét esetben csökkent: a portartály befogadóképessége csak 300 milliliter, a víztartály pedig mindössze 170 milliliter – ez nagyjából 40 százalékkal kisebb befogadóképességet jelent, mint az előző széria esetében.

Nincs több koccanás

Az S10 abban már a Mop 2 Pro modellt idézi, hogy nem vSLAM navigációval, hanem lézeres rendszerrel (LIDAR) rendelkezik, ennek megfelelően „lövegtornyot” is találunk a tetején.

E megoldás nagy előnye, hogy a gép szinte tökéletesen tájékozódik, még sötétben is minden elébe kerülő nagyobb akadályt érzékel, és itt nem fordul elő, hogy teljes sebességgel rongyol bele az útjába kerülő „tereptárgyakba”.

A LIDAR pozitívuma továbbá, hogy a gép szünet esetén is nagyon gyorsan újra felméri a saját pozícióját, illetve villámgyorsan, mindenféle kerülőutak nélkül visszatalál a dokkolójához a takarítás végeztével.

A gép hatékonyságáról mi magunk is meggyőződhetünk, hiszen az első indítást követően a Mi Home alkalmazásban minimális késleltetéssel szépen kirajzolódik, hogy a robotunk pontosan mit érzékel az otthonunkból.

A végeredmény egy meglehetősen precíz alaprajz, amit a begyűjtött adatok alapján helyiségekre is megpróbál felosztani a rendszer. Ennek sikere lakóhelyenként eltérő lehet, de az applikáció Area Editor menüpontjában természetesen most is adott a lehetőség a különböző színekkel jelölt helyiségek módosítására. 

A kijelölt szobák (egyszerre kettő) egyesíthetők, az általunk húzott vonalak mentén pedig kedvünk szerint akár szét is választhatók – ennek ugye akkor lesz jelentősége, ha szeretnénk szabályozni, hogy a gép milyen sorrendben és milyen módon takarítsa a területeket.

Ami a szoftver többi részét és az elérhető funkciókat illeti, ott nincsenek eget verően nagy újdonságok a Mop 2 és a Mop 2 Pro modellekhez képest, lényegében ugyanazt a rendszert kapjuk, mint korábban.

Az egyetlen szembetűnő eltérés, hogy az akkumulátor töltöttségét már nem százalékban jelzi ki az alkalmazás, hanem öt darab színes „pálcával” – itt a teli zöldek értelemszerűen azt jelzik, hogy a 3200 milliamperórás telep maximumra van töltve.

A Xiaomi Robot Vacuum S10 képességei

Az alkalmazás főoldalát és a menüendszert végigböngészve pontos képet kapunk arról, hogy pontosan mire képes a porszívónk.

A fejlettebb navigációs rendszernek hála a sima Mop 2-nél több lehetőségünk van, az elérhető képességek terén az S10 lényegében ugyanazt tudja, mint a Mop 2 Pro – ami figyelembe véve az árkülönbséget, nem elhanyagolható fegyvertény.

Takarítás módja

A főképernyőn, a térkép alatt találjuk a menü azon részét, amit a legtöbbet fogunk használni. Itt választható ki, hogy az otthonunk teljes területét lefedő takarítást (Normal cleanup) végezzen a robot, vagy a Custom cleanup fül alatt megszabott helyeken dolgozzon, az általunk meghatározott módokon és sorrendben.

Választhatunk három a takarítás mód között (csak porszívózás, porszívózás és feltörlés, csak feltörlés), szabályozható a szívóteljesítmény (halk, sztenderd, erős, turbó), a feltörlés funkciót bekapcsolva pedig a vízadagolás mértéke (alacsony, közepes, magas) is meghatározható. 

A Custom cleanup annyi extrát nyújt, hogy itt mi döntjük el, hogy a robotporszívó mely helyiségeket és milyen sorrendben látogassa végig, továbbá szobánként szabályozható a szívóteljesítmény és a vízadagolás, valamint beállíthatjuk azt is, hogy a gép egyszer vagy kétszer takarítsa végig az adott helyiséget.

Utóbbi főleg akkor hasznos, ha pár hét után kitapasztaljuk, hol lehet szükség dupla takarításra egyetlen menet helyett.

Virtuális fal, lezárt területek, térképszerkesztés

Itt a már jól bevált térképszerkesztős megoldások várják a felhasználókat. Az ujjunkkal húzott vonalakat használva beállíthatók virtuális falak, amelyeket nem „lép át” a robot, továbbá méretezhető téglalapok segítségével meghatározhatóak olyan területek, ahol áthaladhat a gép, de nincs feltörlés és porszívózás.

Kijelölhetünk továbbá olyan részeket, ahová feltörlés közben semmiképp nem mehet be.

Tesztünk alapján az S10 hiba nélkül veszi figyelembe az általunk kijelölt határokat, viszont a lehető legnagyobb pontosság érdekében az elzárt területeket érdemes az elérhető legnagyobb képernyőn (mondjuk egy táblagépen) kijelölni, mert egy okostelefon kisebb kijelzőjén nehéz precízen belőni például a feltörlést nem igénylő szőnyegek széleit.

Időzítés

A Scheduled cleanup menüpont alatt találjuk a robotporszívónk egyik leghasznosabb tulajdonságát, amivel beállítható, hogy a gép mikor álljon neki önállóan takarítani – akár a mi távollétünkben is.

Itt szintén választhatunk a Normal és Custom lehetőségek közül, és itt is elérhető a főképernyőnél már említett összes funkció. Megszabható a takarításra ítélt szobák sorrendje, a szívóerő és a vízadagolás, továbbá az is, hogy a megszabott feladatok elvégzésére minden nap, vagy csak a hét kiválasztott napjain kerüljön sor. 

Bónuszként beállítható továbbá, hogy a kiválasztott területeket egyszer vagy kétszer járja végig a gép, illetve meghatározható olyan időintervallum (DND [Do Not Disturb] – ne zavarj mód), amikor a gép nem indulhat újra.

Ez azért fontos, mert a legtöbb robotporszívóhoz hasonlóan az S10 is képes folytatni a félbehagyott munkát, ha feltöltött a takarítás közben lemerült akkumulátor, viszont azt nem túl kellemes, ha ez hajnalban történik meg. Éppen ezért érdemes a DND-ben beállítani, hogy mondjuk este 10 és reggel 7 között nem takaríthat a gép.

Porszívózásban bajnok

A Xiaomi Mi Vacuum-Mop 2 Pro tesztünkben már írtuk, hogy ez a modell porszívózás terén kiváló munkát végez, és mivel a Xiaomi Robot Vacuum S10 esetében ugyanazt kapjuk, mint ott, így ezzel a móddal itt is csak pozitív tapasztalataink vannak.

A metódus a megszokott: a robot előbb végighalad a falak mentén, majd ezzel a rutinnal végezve párhuzamos vonalak mentén végigjárja a helyiségek összes – elérhető – részét.

A lézeres navigációnak hála magabiztosan és gyorsan halad, tényleg nem megy neki semminek, a tereptárgyakat pedig legtöbbször ügyesen elkerüli. 

A vezetékekkel, hosszabbítókkal sajnos még ez a modell sem tud mit kezdeni, nem kerüli ki őket, ugyanakkor a korábbi változatokkal ellentétben sokkal kevesebbet kellett azzal foglalkoznunk, hogy kiszabadítsuk az útközben esetleg felcsavart kábeleket.

A cipőket, a háziállatok alomtányérjait és az ehhez hasonló kisebb „akadályokat” ugyanakkor ezúttal is érdemes felszedni a földről, mielőtt útjára küldjük a porszívót.

A szívóerő a legnagyobb fokozaton 4000 pascal, ami legalább 33 százalékkal több, mint amit a Mop 2 Pro kínált, és ennek hála a gép tényleg megbirkózik a legtöbb szennyeződéssel, legyen az lehullott vakolatdarab, sárdarabka, morzsa, haj, szőr vagy éppen a macska elgurult száraztápja.

Maga a porszívózás mechanikája amúgy klasszikusnak mondható: az oldalkefe a gép hasa alá löki a szennyeződéseket, a forgó kefe pedig segít abban, hogy felszippantsa az oda került koszt és szemétdarabkákat.

A nagy teljesítménynek hála a gép a szőnyegeken is remek munkát végez, a tapadósabb felületről is képes felszedni a különböző szennyeződéseket, ugyanakkor még ennél a modellnél sem kapunk szőnyegfelismerő funkciót.

A robot így nem kapcsol automatikusan magasabb fokozatba, ha ilyen jellegű területre téved, nekünk kell figyelni arra, hogy a szőnyeggel ellátott szobákban a lehető legnagyobb fokozaton dolgozzon.

A 3200 milliamperórás akkumulátorból mi hatvannál is több percet hoztunk ki turbo fokozaton, ami nem rossz teljesítmény, az S10 akár egy 60 négyzetméteres lakást is képes végigjárni a legerősebb fokozaton anélkül, hogy visszatérne a dokkolóra tölteni.

Érdemes ugyanakkor tudni, hogy az aksi most sem meríthető le nullára (takarítás közben), húsz százalék környékén a robot automatikusan visszatér a dokkolóra, hogy tölteni kezdje magát.

Feltörlés, nem felmosás

Ami a feltörlést illeti (továbbra sem beszélhetünk felmosásáról), ezzel a funkcióval a Mop 2 és a Mop 2 Pro esetében sem voltunk maradéktalanul megelégedve.

A tesztalanyunk részben ugyanazt tudja, mint a Mop 2 Pro, így például külön bekapcsolható, hogy cikkcakkos, Y-alakban haladjon a feltörlést imitáló gép, a súrolást idéző magasfrekvenciás rezegtetés viszont hiányzik.

Amit nem értünk, hogy a Xiaomi miért döntött úgy, hogy a portartályt egybeépíti a víztartállyal: a víz az erre tervezett lyukakon keresztül lassan jut el a rongyhoz.

Éppen ezért minden egyes feltörlés előtt előre be kell nedvesíteni a rongyot, hogy legyen látható eredménye a funkciónak.

A por- és víztartály összeszerelése ráadásul azért megkérdőjelezhető „fejlesztés”, mert így a portartály addig nem használható, amíg a víztartályt ki nem szárítjuk. 

Ami pedig a feltörlés minőségét illeti, ha megoldjuk, hogy kellően nedves legyen a rongy, akkor sem szabad komoly eredményeket várni.

Hiába a cikkcakkos mozgás, a gép nagyon kevés valódi szennyeződést képes felszedni, és ezen nem segít az sem, ha egymás után két kört megy a gép. Egy leszáradt kólafoltot például már nem távolít el, maximum a makacsabb port szedi fel a rongy, aminek eredményeképp kicsit csillogóbb lesz a padló, mint korábban.

Az ítélet

A Xiaomi Robot Vacuum S10 a porszívózást illetően igazi bajnok, tökéletes választás, amennyiben nem fontos számunkra a feltörlés funkció. (Amennyiben igen, érdemes az S10+ változaton elgondolkozni, aminél kétpárnás felmosórendszer található).

A Lidar lézeres navigáció pedig a 100.000 forint közeli árkategóriában verhetetlen ajánlat, kiváló robotporszívó kiváló áron!

UI: A robotporszívót saját költségen vásároltuk.

ElőnyökHátrányok
lézeres navigációegybeépített por- és víztartály
nagy szívóerőtúlbonyolított felmosás
nagy akkumulátorkisebb űrtartalom, mint az elődöknél
hibátlan porszívózás
testreszabhatóság

Kapcsolódó anyagunk:

Robotporszívó teszt – mutatjuk 2024 legjobbjait